Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 19066 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Burgstraat 170 (Gent)
Hoekhuis met de Koolsteeg, drie bouwlagen hoog en zeven traveeën brede, bepleisterde en beschilderde voorgevel volgens archiefstukken van 1860. Hardstenen onderbouw van afgevlakte bossage.


ID: 19014 | Bouwkundig element

Hotel de Loose

Burgstraat 18, 18A-H, Jan Botermanstraat (Gent)
Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, zogenaamd naar weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen. Behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat.


ID: 19069 | Bouwkundig element

Hoekhuis met het Sint-Elisabethplein

Burgstraat 182 (Gent)
Hoekhuis met het Sint-Elisabethplein met drie bouwlagen onder schilddak (pannen), uit eind 19de eeuw.


ID: 19015 | Bouwkundig element

Burgerhuis met empiregevel

Burgstraat 20-22 (Gent)
Breedhuis met empiregevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch behouden oudere kern, onder meer gewelfde kelders met gedrukte kruisgewelven. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, drie bouwlagen hoog en vier traveeën breed. Haakse vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak en een bepleisterde verankerde tuingevel.


ID: 19018 | Bouwkundig element

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.


ID: 19017 | Bouwkundig element

Stadswoning met empiregevel

Burgstraat 23 (Gent)
Breedhuis met drie bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak met bepleisterde empiregevel van 1818.


ID: 19019 | Bouwkundig element

Ensemble in empirestijl en pianofabriek Van Hyfte

Burgstraat 25-29, 25A, 27A-F, 29A, Perkamentstraat 7-9 (Gent)
Gevelwand in empirestijl omvattende drie woningen, in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw aan elkaar aangepast. Nu bepleisterde, beschilderde en volledig belijnde lijstgevel met drie bouwlagen van acht traveeën waarvan de vier middenste uitgewerkt zijn als risaliet. Deze vier traveeën vormen een herenhuis op U-vormige plattegrond. De twee zijtraveeën vormen elk een afzonderlijke woning onder schilddak. Rechts van de tuin en aan het Perkamentstraatje gelegen, ateliers van de pianofabriek Van Hyfte, opgevat als een bakstenen gebouw, daterend van rond 1929.


ID: 19021 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgstraat 28-30, 30A-C (Gent)
Diephuis met drie bouwlagen van vier traveeën onder schilddak, in kern een 17de-eeuwse trapgevel, volgens de bouwaanvraag van 1867 verbouwd tot lijstgevel. Een overkragende bovenverdieping en de zandstenen waterlijst boven de vensters van de tweede bouwlaag wijzen op de oudere kern.


ID: 19022 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgstraat 28-30, 30A-C (Gent)
Diephuis met drie bouwlagen en drie traveeën onder schilddak, volgens archiefstukken met lijstgevel van 1867 ter vervanging van een in- en uitgezwenkte top van 1703. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een hardstenen plint. Behouden overwelfde kelder op zuilen, mogelijk uit de 14de eeuw.


ID: 19024 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgstraat 32 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder gedeeltelijk mansarde- en plat dak. Bepleisterde voorgevel, verbouwd volgens bouwaanvraag van 1867.