Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 25683 | Bouwkundig element

Hoekhuis

François Laurentplein 4 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen en mansardedak met dakkapellen uit einde 19de eeuw; opgetrokken uit zandsteen op een onderbouw van breuksteen en arduin. Voorgevel van twee ongelijke traveeën, bredere zijgevel aan de Jodenstraat van twee gelijkaardige traveeën waarvan de rechtertravee uitgewerkt als risaliet.


ID: 19624 | Bouwkundig element

Rijhuis

François Laurentplein 49 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder laag zadeldak (Vlaamse pannen); voorgevel uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 25684 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Van Crombrugghe

François Laurentplein 6 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen uit vierde kwart 19de eeuw op gevelsteen gesigneerd architect Van Crombrugghe. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gemarkeerd door een loggia.


ID: 25685 | Bouwkundig element

Burgerhuis

François Laurentplein 8 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen en verspringende kroonlijst onder pseudo-mansardedak met dakkapellen, daterend uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 20326 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Galgenberg 8-14 (Gent)
Eenheidsbebouwing van burgerhuizen van het enkelhuistype met drie traveeën en drie bouwlagen onder lessenaarsdak, met lijstgevels van 1841.


ID: 20328 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Galgenberg 16, 16A (Gent)
Stadswoningen met een bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.


ID: 20330 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen

Galgenberg 27-29 (Gent)
Geheel opgesplitst in drie woningen met samen zes traveeën en twee bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken. Bepleisterde empiregevel van 1835, geaccentueerd door zijrisalieten van een bredere travee, afgelijnd door geblokte hoekbanden en bekronend driehoekig fronton, en gemarkeerd door Venetiaans drielicht.


ID: 20332 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Galgenberg 31, Papegaaistraat 46 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag daterend van 1840. Witbepleisterde lijstgevels van vijf en twee traveeën.


ID: 20333 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Galgenberg 36 (Gent)
Burgerhuis met een bepleisterde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.