Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 18631 | Bouwkundig element

Lagere stadsschool voor jongens

Jozef II-straat 28 (Gent)
Aanvankelijk lagere stadsschool voor jongens, gebouwd in 1897-1900 naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe in typische neoclassicerende stijl, vergroot in 1906. Bakstenen lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag.


ID: 20553 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Jozef Plateaustraat 1 (Gent)
Bepleisterd hoekhuis van drie bouwlagen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels, waarbij de voorgevel voorzien is van een markerend middenrisaliet.


ID: 20554 | Bouwkundig element

Instituut der Wetenschappen

Jozef Plateaustraat 22, Rozier 44 (Gent)
Imposant complex van de Gentse Universiteit ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890. Het neoclassicistisch gebouw, met hoofdingang in de Jozef Plateaustraat en secundaire ingang in de Rozier, vertoont een rechthoekige plattegrond met een duidelijke onderverdeling voor de verschillende afdelingen in het gebouw, met lokalen geschikt rondom kleine binnenplaatsen. Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl. Symmetrische gevelindeling met horizontaal accent, onderbroken door de hoekrisalieten van drie traveeën en een dominerend middenrisaliet van elf traveeën, elk drie bouwlagen hoog en afgedekt met een koepelvormig dak. Gelijkaardige gevel aan Rozier, eveneens met een markante middenpartij, en gelijkaardige, bepleisterde zijgevels langs de Gezusters Lovelingstraat en de Gustaaf Magnelstraat.


ID: 20555 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Jozef Plateaustraat 81, 81A (Gent)
Drie bouwlagen hoog hoekhuis onder schilddak, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijke voorgevel in Sint-Pietersnieuwstraat van vier traveeën met empire-inslag in de rondboogvormige bel-etagevensters.


ID: 26461 | Bouwkundig element

Textielbedrijf E. De Porre

Jules de Saint-Genoisstraat 99-101, 101A, 99A (Gent)
Textielbedrijf E. De Porre, gesticht in 1895. Eerst katoenweverij, in 1927 uitgebreid met een spinnerij. Het merendeel van de gebouwen werd opgericht na de oorlogsschade van 1944. De site wordt sinds 2010 door sogent herbestemd en herontwikkeld tot een multifunctionele site met ruimte voor groen, wonen en publieke functies.


ID: 26464 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Jules Mac Leodstraat 16 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante rij van één verdieping hoge arbeidershuisjes met ruime gemeenschappelijke tuin ervoren, afgesloten aan de straat door een haag en enkele linden. Oorspronkelijk twee woningen van één bouwlaag met zadeldak (Vlaamse pannen), uit begin 19de eeuw, sinds 1891 opgesplitst in meerdere huisjes.


ID: 26466 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Jules Van Biesbroeckstraat 39 (Gent)
Haaks op de straat ingeplant arbeidershuis gebouwd tegen de zijpuntgevel van de hoeve nummer 39. Gewit bakstenen gebouw van één verdieping en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens oorspronkelijk drie arbeidershuisjes daterend van 1860.


ID: 26467 | Bouwkundig element

Hoeve

Jules Van Biesbroeckstraat 39 (Gent)
Hoeve uit 1843, gebouwd in L-vorm waarvan de voorgevel aansluit bij de achtergevel van een arbeiderswoning. Oorspronkelijk boerenhuis van vier traveeën ondergebracht in lange vleugel van elf traveeën, onder zadeldak.


ID: 19273 | Bouwkundig element

Zwembassin Van Eyck

Julius de Vigneplein 5 (Gent)
Zwembassin Van Eyck, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak, voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters. Behouden binneninrichting van 1932. De betonconstructie werd gerealiseerd naar ontwerp van architecten G. Andoor en F. De Boever.


ID: 26353 | Bouwkundig element

Goed der kaeksmede

Kaaksmetestraat 1 (Gent)
Zeer oude omwalde hoeve vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Heden omwald en ommuurd. Gebouwen in ossenbloedkleur met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeide en deels geplaveide binnenplaats open naar de veldzijde, met middenin de mestvaalt. Toegang op de westzijde met vierkante hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag onder mank zadeldak. Stallen en schuur, gedateerd 1844. Ten westen wagenhuis van 1886.