Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 25477 | Bouwkundig element

Hotel de Jonghe d'Ardoye

Onderstraat 8 (Gent)
Voormalig herenhuis, gebouwd in 1751 met behoud van een deel van het Hof van Camericke en sinds 1833 in gebruik door de School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In U-vorm ingeplante vleugels rondom een vierkante binnenplaats. Voorgevel opgevat als een lijstgevel met twee bouwlagen en acht traveeën onder twee zadeldaken, gemarkeerd door een driehoekig fronton. Binnenplaats met gelijkaardige noord- en zuidgevel van drie traveeën. Tuingevel van de zuidvleugel in rococostijl van acht traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak. Aan de straatzijde schoolgebouwen uit einde 19de eeuw in een sobere neogotische stijl.


ID: 26562 | Bouwkundig element

Rij burgerhuizen

Onderwijsstraat 3-7, 11-19, 11A, 17A (Gent)
Kleine burgerhuizen van het enkelhuistype met twee of drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak, uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met imitatiebanden en diamantkopvormige of afgeplatte sluitstenen op de begane grond.


ID: 26677 | Bouwkundig element

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
De bedevaartskerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en het aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters. Monumentale transeptloze basilicale kerk in typische laatneogotische baksteenbouw met beperkte verwerking van natuursteen. Opmerkelijk is de sterk symmetrische aanleg en opstand van de kerk.


ID: 26681 | Bouwkundig element

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.


ID: 26679 | Bouwkundig element

Instituut Onze-Lieve-Vrouw van den Rozenkrans

Onze Lieve Vrouwdreef 2 (Gent)
Ommuurd, eenvoudig bakstenen schoolgebouwencomplex met lichte neogotische inslag gesitueerd op de hoek met het Basiliekplein en de Onze Lieve Vrouwstraat. Stichting van 1886-1887 betaald door markgravin de Courtebourne, nadien uitgebreid aan de Onze Lieve Vrouwdreef in 1888. Kapel van 1889 in 1910 vervangen door grotere kapel.


ID: 26680 | Bouwkundig element

Hotel de Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef 6 (Gent)
Alleenstaand neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, tussen zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakkapellen, opgetrokken in 1876. Rechts losstaand bijhorend dienstgebouw, voormalig koetshuis.


ID: 26678 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Slotendries

Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.


ID: 18550 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Ooievaarstraat 67-69, 75-77, 83, 87-91, 95-97, 105 (Gent)
Arbeiderswoningen van twee en een halve bouwlaag daterend uit de jaren 1860, die oorspronkelijk deel uitmaakten van een lange, aaneengesloten rij in eenheidsbebouwing.


ID: 18542 | Bouwkundig element

Reeks van vier stadswoningen

Ooievaarstraat 7-13 (Gent)
Reeks van vier rijhuizen van elk twee traveeën met twee en een halve bouwlaag, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 18543 | Bouwkundig element

Drie stadswoningen

Ooievaarstraat 21-25 (Gent)
Drie rijhuizen van samen zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.