Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 25688 | Bouwkundig element

Ensemble van vijf stadswoningen

Pussemierstraat 23-31 (Gent)
Vijf enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met verhoogde begane grond voorzien van imitatiebanden en afgelijnd door puilijst.


ID: 26887 | Bouwkundig element

Heilige Sacramentskapel 't Putje

Putkapelstraat 101 (Gent)
Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers.


ID: 26888 | Bouwkundig element

Complex van twee woningen en een werkhuis

Putkapelstraat 8-12 (Gent)
Complex van twee woningen en een werkhuis in neotraditionele stijl, daterend van 1863-64 en voorheen het woonhuis met werkplaats van beeldhouwer Leopold Blanchaert en later kunstschilder Adrianus Bressers, belangrijke kunstenaars van de neogotiek te Gent.


ID: 26892 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Putstraat 16-18 (Gent)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom een ruim voorerf met boomgaard en toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante pijlers. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak, heden met 19de-eeuws voorkomen en vermoedelijk gebouwd op de plaats van een oudere voorloper. Ten oosten, ruime voormalige schuur en stallen, op een gevelsteen gedateerd 1849, heden verbouwd tot woonhuis.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 26861 | Bouwkundig element

Hoeve

Putstraat 29 (Gent)
Hoevecomplex met oudste deel vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, met ten noorden het woonhuis, ten zuiden stallen en ten westen ruime aanhorigheden en stallen. Met gras begroeid en beboomd erf. Woonhuis bestaande uit drie delen en vermoedelijk daterend uit drie verschillende bouwperiodes.


ID: 26895 | Bouwkundig element

Neerhof van kasteel Puttenhove

Putstraat 32 (Gent)
Ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een aarden weg en ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Omhaagd voorerf met woonhuis en aanleunende stallen ten noorden en ruime schuur ten oosten. Woonhuis van drie traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, daterend uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 26401 | Bouwkundig element

Hoeve't Blauwe Wiel

Raapstraat 2 (Gent)
Hoeve met woonhuis van 1881, van vier traveeën met aflijnende kroonlijst en zeer ruime stal- en schuurvleugel.


ID: 26403 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Raapstraat 87 (Gent)
Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat, van vijf traveeën onder licht overstekend zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Blinde zijgevel met uitgespaard nisje voor heiligenbeeld.


ID: 20996 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Raas van Gaverestraat 96-102 (Gent)
Aanvankelijk identieke enkelhuizen van vier en drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, volgens archiefstukken in 1839 in zijn geheel ontworpen in empirestijl doch heden met vernieuwde parementen.