Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 18794 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Zwijnaardsesteenweg 231 (Gent)
Alleenstaand neoclassicistisch burgerhuis van het dubbelhuistype, gelegen in een beboomde tuin, volgens kadastergegevens gebouwd als bloemistenwoning in 1896. Drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen onder driehoekig fronton.


ID: 18795 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Zwijnaardsesteenweg 250 (Gent)
Alleenstaand schoolgebouw bestaande uit een lange vleugel parallel aan de straat met symmetrische opbouw en daarachter drie aangebouwde vleugels rondom centraal rechthoekig binnenplein. Volgens archiefstukken opgetrokken in twee fazen: rechter straatvleugel met middenpartij van 1873, overige vleugels van 1885.


ID: 18791 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen ontworpen door J.G. Semey

Zwijnaardsesteenweg 4-6 (Gent)
Twee rijhuizen met bak- en natuurstenen gevel in eclectische stijl, daterend van 1897 en naar ontwerp van architect J.G. Semey. Oorspronkelijk gebouwd als een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter zijtrapgevel en overbouwde doorgang naar achterin gelegen magazijn.


ID: 8628 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Aalstsesteenweg 101-103 (Geraardsbergen)
Langgestrekt hoevetje, heden herberg, gelegen op de hoek van de straat.


ID: 8741 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen

Aalstsesteenweg 251 (Geraardsbergen)
Semi-gesloten hoeve met vernieuwde dienstgebouwen, visvijver ten noorden en voormalige watermolen.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 8319 | Bouwkundig element

Herenhuis

Abdijstraat 16-18 (Geraardsbergen)
Eertijds één breedhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, door middel van muurankers onder de kroonlijst gedateerd 1648.


ID: 8321 | Bouwkundig element

Rijhuisje

Abdijstraat 25 (Geraardsbergen)
Twee traveeën breed rijhuisje met twee verdiepingen, zadeldak en 19de eeuwse lijstgevel. Dak wijst op een verbouwde kern.


ID: 8314 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Maria en Jozef

Abdijstraat 4, 4A-B (Geraardsbergen)
Gesticht in 1818 door kanunnik C. Van Crombrugghe voor de opvoeding van de vrouwelijke jeugd en ziekenverpleging ten huize. Herenwoning van het enkelhuistype met zes traveeën, twee verdiepingen en een zadeldak, uit midden 19de - derde kwart 19de eeuw, aanknopend bij second-empirestijl.


ID: 8326 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek E. Borremans

Abdijstraat 45 (Geraardsbergen)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de sigarenfabriek E. Borremans. Bakstenen constructie van drie bouwlagen, zeven traveeën onder zadeldak.