Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

44573 resultaten


ID: 239 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Priester Daensplein 3-4 (Aalst)
Twee diephuizen met respectievelijk drie en twee bouwlagen van twee en drie traveeën onder zadeldak en afgewolfd schilddak, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw met voorgevel uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 242 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Priester Daensplein 7 (Aalst)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl van eind 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 442 | Bouwkundig element

Brouwerij Goossens

Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 212437 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Moorsel

Raymond Uyttersprotstraat (Aalst)
Het oorlogsmonument naar ontwerp van J. Marin werd opgericht in 1920 op de hoek van de Raymond Uyttersprotstraat met de Kloosterstraat en de Leirekenstraat. Na de oorlog van 1940-1945 zijn ook de namen toegevoegd van de gesneuvelden en de weerstanders.


ID: 302097 | Bouwkundig element

Sociale woningen uit de jaren 1930

Slotstraat 3-8, 9-11, 12-49, 51-69, 2A (Aalst)
Straat met 42 sociale woningen, in 1933 gerealiseerd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar ontwerp van Triphon De Smet en in 1939 aangevuld door dezelfde opdrachtgever met 12 woningen van André Van Schoote, ter vervanging van krotwoningen.


ID: 324 | Bouwkundig element

Station Baardegem

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.


ID: 516 | Bouwkundig element

Passementerie Ph. Meert & Zn.

St. Rochusstraat 17 (Aalst)
In de Passementerie Ph. Meert & Zn (als bedrijf opgericht in 1884, doch sinds 1972 ondergebracht in volledig nieuwe lokalen), zijn nog steeds een aantal oude houten passementgetouwen, met vliegende schietspoel, in gebruik.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 201063 | Bouwkundig element

Woning Pieter De Bruyne

Stationsstraat 16 (Aalst)
Het oorspronkelijke neoclassicistische burgerhuis werd in 1972 door Pieter De Bruyne volledig heringericht en uitgebreid tot eigen woning, toonzaal en kantoor. De woning werd omstreeks 1950 voorzien van een nieuwe bekleding in natuursteen, met behoud van plint, deuromlijsting, lekdrempels en kroonlijst.