Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2340 resultaten


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 212423 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Belegstraat 24 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische woning van drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak kreeg haar huidige uitzicht circa 1916, wanneer de heren G. en M. Janssens een burgerwoning laten vergroten tot een rentenierswoning.


ID: 6500 | Bouwkundig element

Herenhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 191 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Louis De Vriendt, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1916. De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 7410 | Bouwkundig element

Lagere Jongensschool 12 en Lagere Meisjesschool 7

Biekorfstraat 21, Oranjestraat 100-104 (Antwerpen)
Symmetrisch opgebouwd complex gevormd door een lagere jongensschool en een lagere meisjesschool met turnzaal en onderwijzerswoningen, op het bouwblok Oranjestraat, Sint-Jobstraat, Biekorfstraat, gebouwd door de Stad Antwerpen in 1877-1879, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1876.


ID: 6532 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Bisschopstraat 67 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van G. Louwage naar ontwerp door de architect Theodoor Vercammen uit 1917.


ID: 213666 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Bosmanslei 13 (Antwerpen)
Resterende helft van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Albert Van Peeterssen, naar een ontwerp van architect Laurent Duvivier uit 1914.


ID: 304867 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Bredabaan 415 (Antwerpen)
Winkelwoonhuis in een eclectische stijl met decoratieve aanwending van de constructieve metalen onderdelen, in 1915 opgetrokken. Het vormt in de gevelwand tussen het Burgemeester Nolfplein en de Van Stralenlei nog één van de weinige bewaarde voorgevels uit de vooroorlogse periode, waarvan bovendien uitzonderlijk ook de oorspronkelijke winkelpui behouden bleef.


ID: 301784 | Bouwkundig element

Bunker

Conterscherp (Antwerpen)
Deze begroeide bunker is samen met het exemplaar in de achtertuin van het woonhuis aan Zuidhavendijk 2 opgericht tussen de Conterscherp en Zuidhavendijk.


ID: 11669 | Bouwkundig element

Landgoed Hof Kums-Van der Elst en bunker

Conterscherp 54 (Antwerpen)
Hof Kums-Van der Elst, naar de heer Kums, een Antwerps zeilfabrikant die het liet bouwen in 1887 naar ontwerp van Van Opstal.


ID: 209448 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Dendermondestraat 34-36 (Antwerpen)
Dit industriële complex, bestaande uit pak- en werkhuizen, werd wellicht rond 1913-1917 gerealiseerd.