1136 resultaten


ID: 80854 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Burcht

Beekstraat 36 (Zwevegem)
Eén van de belangrijkste hoeves van de gemeente Zwevegem. Er zijn slechts weinig historische gegevens over deze hoeve bekend. Gelegen aan de voet van een noord-zuid gerichte heuvelrug. Een aftakking van de noordelijk lopende Keibeek loopt ten westen van de hoeve en voedde voorheen de omwalling.


ID: 80857 | Bouwkundig element

Industriële site van N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij Tréfilerie Leon Bekaert die zich aanvankelijk organiseerde door thuisarbeid. Een verbetering van het procedé om prikkeldraad te vervaardigen lag aan de basis van het Bekaert-imperium dat in de 20ste eeuw uitgroeit tot een bedrijf met vestigingen over de hele wereld.


ID: 81141 | Bouwkundig element

Hoeve Duikingberg

Comminnestraat 30 (Zwevegem)
Cominnestraat nr. 30. Historisch belangrijke hoeve z.g. "Hoeve Duikingberg" voorheen kern van de heerlijkheid met zelfde naam, afhankelijk van de baljuw van Heestert. De hoeve klimt op tot in de 16de eeuw cf. datering "1596" ingekerfd in moerbalk woonhuis. Het toponiem wordt vermeld op een kaart behorend tot het landboek van Moen (1760), het vijfde kanton van de gemeente o


ID: 80894 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Ellestraat 27 (Zwevegem)
Sterk verbouwde, voormalige historische hoeve. Op de Ferrariskaart 1770-1778 afgebeeld als omwalde hoeve met losse bestanddelen. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen circa 1846 als Ferme de Schaeck: U-vormige opstelling met centraal op het erf vierkant volume; omwalling verdwenen.


ID: 80896 | Bouwkundig element

Historische hoeve Ter twee mudden

Evangelieboomstraat 1 (Zwevegem)
Hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 18de eeuw, met sterk aangepaste bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten westen voormalig poortgebouw met gedichte korfboogpoort; rechts beglaasde muurkapel. Ten noorden boerenhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1940. Ten zuiden 19de-eeuwse schuur. Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door populieren.


ID: 81291 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoogstraat 11 (Zwevegem)
Hoogstraat nr. 11. Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Vermoedelijk heeft de hoeve een oudere kern. Site aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) met grosso modo gelijke opstelling als heden. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Centraal Lourdesgrotje. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, ac


ID: 81294 | Bouwkundig element

Villa uit de jaren 1940

Jolainstraat 44 (Zwevegem)
Villa gelegen te midden van tuin en aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.


ID: 80934 | Bouwkundig element

Landhuis en hoeve 't Lang Water

Kortrijkstraat 173-175 (Zwevegem)
Het primitief kadasterplan circa 1835 toont een omwalde site met vier verspreide volumes. In 1941 worden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwbouw en wordt een deel van de omwalling gedempt. Bakstenen bestanddelen, boerenwoning, kleine stalgevel, koetshuis met geïncorporeerde paardenstallen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten zuidoosten landhuis opgetrokken in 1950-1951 naar ontwerp van de Franse architect Pierre Barbe, in klassieke Franse bouwstijl met; U-vormige plattegrond. Tuinaanleg naar ontwerp van Emile Prévosteau.


ID: 80928 | Bouwkundig element

Half vrijstaande villa

Kortrijkstraat 76 (Zwevegem)
Half vrijstaande villa uit de jaren 1940, aanknopend bij de art deco. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder groengeglazuurd mechanische pannen dak. Plint van rode baksteen.


ID: 80953 | Bouwkundig element

Opvallend hoekpand

Leopoldstraat 2 (Zwevegem)
Woning in art deco van 1944. Parement van gele baksteen met lintvoegen gemarkeerd door geometrisch opgebouwde afgeronde hoektravee. Portaal met afgeronde hoeken bekleed met bruingeglazuurde baksteen; twee zijlichten met groen glas in lood.