Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1117 resultaten


ID: 70285 | Bouwkundig element

Hoeve ter Marliereput en wegkapel

Molenstraat 8 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse roodbakstenen bestanddelen rondom een met gras begroeid erf. Eenvoudige boerenwoning, bakhuis van het enkelvoudig type en schuur met geïncorporeerde stal. Eenvoudige roodbakstenen dankkapel van 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Bevrijding. Een meidoornhaag sluit het erf aan de straatzijde af.


ID: 70310 | Bouwkundig element

Fruitbedrijf The Farwest met Franse militaire posten

Tempelare 7-8, 8A (Lo-Reninge)
Deze sitewordt gekenmerkt als een open ruimte met grasperken met laagstamfruit en taxus en buxus. De erfoprit wordt afgesloten door gecementeerde pijlers met ijzeren hekken. Centraal op het domein, ruime villa naar verluidt gebouwd in 1933-1935 op een bunker van de Eerste Wereldoorlog. Ook andere nutsgebouwen zijn op bunkers uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken. Aan de straat, opslag- en productieloodsen uit de jaren 1920-1945 en een ast.


ID: 217079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa ter Beuken met park

Groendreef 8 (Lokeren)
De Villa is een kwalitatief en goed bewaard voorbeeld van een vrijstaande landelijke villa met omliggend park, gebouwd in 1914 naar ontwerp van de Gentse architect Prosper Alfred Buyck en rijkelijk ingericht onder begeleiding van de Brusselse decorateur-interieurarchitect G.F. Bage. De imposante villa is achterin gelegen in een afgesloten parkdomein in landschappelijke stijl, waarvan de aanleg van het park teruggaat tot de tweede helft van de 19de eeuw. In het park bevinden zich onder andere een betonnen brug in art-decostijl, gietijzeren bruggetjes, restanten van een ijskelder en een conciërgewoning.


ID: 28094 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Markette (Maarkedal)
Onze-Lieve-Vrouwekapel bij het begin van de toegangsweg naar bijbehorende achterin gelegen hoeve, ten zuidoosten van de Pauwelsbeek. Wegkapel naar verluidt gebouwd in 1942 naar ontwerp van architect A. Vanderweeën.


ID: 28107 | Bouwkundig element

Hoeve

Tenhoutestraat 4 (Maarkedal)
L-vormige bakstenen hoeve waarvan de woning vervangen werd circa 1945 en voorts wellicht voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechts aanpalend wegkapelletje afgedekt met pannen zadeldakje. Spitsboognis deels gevat in hardsteen en afgesloten door sierlijk ijzeren hek met jaartal 1894. Achter de boerenwoning, bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 50673 | Bouwkundig element

Burgerhuis

39e Linielaan 8 (Maldegem)
Hoekgebouw uit 1939 met twee bouwlagen en plat dak, met een verzorgd baksteenparement en aflijnende dakrand, naar ontwerp van architect Cromheecke.


ID: 48034 | Bouwkundig element

Winkel

Adegem-Dorp 44 (Maldegem)
Winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd in 1941. Geelbakstenen gevel met reminiscenties aan de modernistische architectuur uit het interbellum.


ID: 50002 | Bouwkundig element

Baileybrug over Leopoldkanaal

Boomstraatje (Maldegem)
De Lievebrug over het Leopoldkanaal is een Bailey-bridge, een militaire vakwerkbrug, zoals die in 1940 ontwikkeld werd door de Engelse ingenieur Sir Donald Coleman Bailey. Als strategische brug, die in enkele uren tijd moest kunnen opgebouwd worden, terug gedemonteerd, getransporteerd en terug opgebouwd worden, is de betreffende brug vermoedelijk één van de laatste resterende en nog steeds in gebruik zijnde Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 85535 | Bouwkundig element

Bunkers

Jonkvrouwdreef (Maldegem)
Twee bunkers, waarvan één met mitrailleurstelling, gericht naar het Duitse jachtvliegveld uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 50027 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Katsweg (Maldegem)
Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 en 1973 in noordoostelijke richting. In het perspectief van de hoofdtoegang staat het dodenhuisje, een ontwerp van architect A. Kreef van 1947. De begraafplaats omvat een Belgisch militair ereperk.