225 resultaten


ID: 85 | Bouwkundig element

Huis met steenen ghevele

Kattestraat 31-33 (Aalst)
Heden, huis met vier traveeën, gecementeerd parement uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters en deur in gecementeerde omlijstingen.


ID: 439 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Rochus

Nedermolenstraat zonder nummer (Aalst)
Gewijd in 1560, omgeven door beuken. Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp zonder nummer (Aalst)
Heterogeen gebouw met volgende plattegrond: driebeukig schip van vijf traveeën van 1772; vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, ten noorden geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw, ten zuiden door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein zonder nummer (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen, het stadsbeeld dominerend. Dicht bij de stadskern gelegen, tussen de Grote Markt en de Dender en tussen twee belangrijke wegen, de Brusselsestraat of Pontstraat en de Molenstraat, die de Portus met de Grote Markt verbond.


ID: 34566 | Bouwkundig element

Kasteel De Wallekens

Bellemstraat 165 (Aalter)
Omgracht goed met grote tuin en woonhuis gebouwd op een motte, naar verluidt in 1552. Deze percelen met woonhuis en neerhof zouden onder geen enkele heerlijkheid gelegen hebben.


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.


ID: 12419 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch kasteel Solhof

Baron van Ertbornstraat 118-122 (Aartselaar)
Binnen een brede rechthoekige omgrachting gevat neoclassicistisch kasteel gelegen in de as van Barones Ludwine de Borrekenslaan.


ID: 15891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 16 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Ten westen, weide afgezet met doornhaag waarin 18de-eeuwse (?) grenssteen voor dwarsschuur gelegen op de Franse grens. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1878 door middel van baksteenkoppen in linkerzijgevel.


ID: 15862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Midden weilanden gesitueerde hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.