Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

71 resultaten


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 72459 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Loostraat 1 (Oudsbergen)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van twee traveeën, een vierkante, voorstaande westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Mergelstenen schip op plint van breuksteen, voornamelijk Maaskeien, met hardstenen afwerking.


ID: 31244 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.


ID: 300162 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Lazarus en aanpalende woning met omgeving

Lazarusstraat 1-2, 4-8, Mechelsesteenweg 71-79 (Rumst)
De huidige nog resterende inplanting bestaat uit een kapel met ten noorden, aanleunende hoeve ten oosten en de voormalige lazaretten ten westen.


ID: 14001 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten

Lazarusstraat 2-8 (Rumst)
Eenbeukige gotische kapel met driezijdige koorsluiting, gebouwd circa 1460 en na verwoesting heropgebouwd circa 1590; ertegenover de voormalige lazaretten.


ID: 23176 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 3B (Tessenderlo)
De huidige kerk is een vervanging van de oorspronkelijke, romaanse kerk van circa 1135; het huidige koor dateert van 1379. Met de bouw van de nieuwe kerk werd aangevangen in 1444.


ID: 43059 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel met necropolis, kerkhof en kerkhofmuur

Pastorijstraat (Tienen)
Kapel opgetrokken uit kwartsiet van Overlaar op basilicaal grondplan, grotendeels daterend uit begin 13de eeuw en grondig gerestaureerd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 37122 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Sint-Catharinastraat (Tongeren)
In oorsprong een vroeg-gotische kerk uit eind 13de eeuw; de plattegrond beschrijft een driebeukig schip, een koor van één travee met vlakke sluiting en twee sacristiëen aan de noord- en zuidzijde van het koor.


ID: 12045 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara

Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.


ID: 16764 | Bouwkundig element

Spaans Paviljoen

Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).