Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 50818 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Markt 24 (Eeklo)
Vrij oorspronkelijk bewaarde huizen op kavel 4 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Gebouwd als tweewoonst in 1660 volgens de voorgeschreven voorwaarden, opgetrokken uit baksteen met twee bouwlagen en pannen zadeldak.


ID: 50819 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen 't Voutje

Markt 26-28 (Eeklo)
Oorspronkelijk een dubbele woning op kavel 3 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Bakstenen huizen in kern van circa 1660.


ID: 50821 | Bouwkundig element

Huis van het Rootjen

Markt 30 (Eeklo)
Resterend aangepast huis van de oorspronkelijke tweewoonst gebouwd op kavel 2 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Bakstenen huis in kern van circa 1660, van drie traveeën en oorspronkelijk twee en thans drie bouwlagen.


ID: 50823 | Bouwkundig element

Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Oud schepenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1650-1654. Restauratie en uitbreiding met administratieve vleugel en belfort in aangepaste neotraditionele stijl in 1930-1932, naar ontwerp van architect Amand Robert Janssens, uitgevoerd door aannemer Edouard Heene en zonen.


ID: 85218 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoor Bontestraat 35 (Eeklo)
Voormalig boerenhuis ten noorden op het erf, met ervoor recenter huis, vermoedelijk uit het interbellum, nu in gebruik als stalling. Oorspronkelijk huis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Zijgevels afgewerkt met vlechtingen. Gecementeerde voorgevel met aangepaste muuropeningen. Bewaarde jaartalankers van 1663.


ID: 47990 | Bouwkundig element

Hoeve Het Goed Altena

Veldekens 23 (Eeklo)
Voorheen omwalde hoeve van het Brugse Sint-Janshospitaal ingeplant op de oostelijke oever van de Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. In 1654 liet het hospitaal een nieuw woonhuis bouwen op de hoeve.


ID: 33784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornzele Dries 3 (Evergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen aan een aardeweg naar Doornzelemolen en toegankelijk aldaar via een ijzeren hek.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 34407 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Sleidinge-Dorp (Evergem)
Ingeplant ten noorden van het dorpsplein, aan het kruispunt met de oude Weststraat, oorspronkelijk met omringend kerkhof omsloten door fraaie ijzeren afsluiting en toegangshekken tussen vierkante arduinen pijlers met vaasbekroning, verwijderd in 1932. Driebeukige hallenkerk van drie traveeën met kruisingstoren. De eerste kerk, een vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren, werd gebouwd in de periode 1260-80 en daarna meermaals verbouwd en uitgebreid.


ID: 39126 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hulstraat (Galmaarden)
Kapel met bakstenen bovenbouw op een vierkante sokkel, afgedekt met een zadeldakje en voorzien van een rondboognis met ijzeren hek, bekroond met een versierde gevelsteen met jaartal 1666.