Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

723 resultaten


ID: 32465 | Bouwkundig element

Hoeve Schoenwinckel

Stationsstraat 49 (Kortessem)
De hoeve gedateerd 1674 met oude kern, behoorde gedurende heel het ancien régime toe aan de abdij van Herkenrode.


ID: 59407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.


ID: 75160 | Bouwkundig element

Dwarsschuur met aansluitend wagenhuis

Cisterciënzerplein (Kortrijk)
Langgestrekt schuurvolume met 17de-eeuwse dwarsschuur en aansluitend wagenhuis uit de vroege 19de eeuw. De schuur maakte deel uit van een abdijhoeve van de Kortrijkse Groeningeabdij. Bij de sloop van de hoeve (begin jaren 1970) werden het hoeve-erf, de resterende walgracht, een deel van de gekasseide erfoprit met bakstenen hekpijlers en het imposante schuurvolume behouden. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één met heiligennis afgesloten door hekwerk met Maria-monogram.


ID: 59638 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


ID: 59652 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 24 (Kortrijk)
Hoekpand van 1673 van drie + vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Waalse pannen). Voormalig woonhuis van de drukkersfamilie Van Ghemert. Verankerde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk).


ID: 59669 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel gedateerd 1661

Handboogstraat 12 (Kortrijk)
Trapgevel gedateerd 1661 (jaarankers), genaamd "'t Fonteintje". In de 16de eeuw stond hier het huis "De Croone". In 1947 herstellen en wijzigen van de voorgevel ten gevolge van de opgelopen oorlogsschade naar ontwerp van J.J. Coeck (Kortrijk) waarbij de 19de-eeuwse cementering ongedaan gemaakt wordt en muuropeningen van de begane grond gewijzigd worden.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 39914 | Bouwkundig element

Pastorie gedateerd 1652

Pastoorkesweg 1 (Kraainem)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, op de deurimposten gedateerd 1652. Als dusdanig in gebruik tot circa 1906, toen er een nieuwe pastorie gebouwd werd naast het gemeentehuis.


ID: 17710 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Geeraard de Cremerstraat 1 (Kruibeke)
Ruime barokkerk te midden van het dorpsplein met ten zuiden een plantsoen waarin het standbeeld van Mercator en ten noorden een parking. De huidige kerk zou naar verluidt staan op de plaats van de eerste kapel uit de 8ste eeuw. Monumentale pseudo-basiliek, geheel uit gekantrechte zandsteen opgetrokken met voorgevel brede, in- en uitzwenkende top, bekroond door een gebogen fronton waaronder het wapenschild van bisschop Maximiliaan van der Noot is aangebracht.


ID: 17628 | Bouwkundig element

Boerenhuis Sparrenhof

Kerkstraat 212 (Kruibeke)
Op de rechter zijgevel 1657 gedateerd (schildering). Boerenhuis met bepleisterde en beschilderde gevel van oorspronkelijk waarschijnlijk vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.