Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 55804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Franciscus

Ieperstraat 32 (Menen)
Voormalige kloosterkerk van het kapucijnenklooster, sinds 1603 gevestigd te Menen. Vanaf 1873 parochiekerk. Sobere eenbeukige zaalkerk van zes traveeën met smaller koor van één travee en rechte sluiting; geïncorporeerde sacristie. Verankerde baksteenbouw; roodgekaleide voorgevel op geblokte natuurstenen plint. Leien zadeldak met ten westen dakruiter onder ingesnoerde leien spits.


ID: 56295 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.


ID: 40236 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkstraat 14 (Merchtem)
De Merchtemse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bewaart als oudste kern de ingebouwde westtoren, vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw. Het kerkgebouw kende een complexe historiek en onderging diverse aanpassingen.


ID: 36443 | Bouwkundig element

Parochie- en bedevaartkerk Sint-Anna met kerkhof

Lindestraat (Merelbeke)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond. De opbouw van de kerk ving aan in 1641 en werd in 1663 beëindigd. Omheind, vergroend kerkhof met een collectie aan graftekens vanaf de tweede helft 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Neogotische houten portiek met calvariebeeldengroep in de oksel tussen de westelijke toren en de zuidelijke zijbeuk.


ID: 46895 | Bouwkundig element

Hoeve Groote Hoef

Hazenpad 2, Hoevestraat 33 (Merksplas)
Hoeve met losse bestanddelen, woonstalhuis met schuur, karrenschob, bakhuis en boswachtershuis.


ID: 46898 | Bouwkundig element

Afspanning/brouwerij De Zwaan

Hoekeinde 43 (Merksplas)
Bestaande uit vrijstaand woonhuis, parallel ten noorden gelegen schuur, ten westen karschob en bakhuis, opgetrokken in 1654.


ID: 89999 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bonestraat 80 (Meulebeke)
Gerenoveerde historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door ronde, witgekalkte erfpijlers met gepekte plint, waartussen ijzeren hekken. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen, witgekalkt met gepekte plint, omheen hoog omhaagd erf. Ten westen, éénlagig woonhuis onder zadeldak. Aan zuidoostzijde bijgebouw en ten zuidwesten begroeide, half ondergrondse aardappelkelder.


ID: 90015 | Bouwkundig element

Molenaarswoning bij de Herentmolen

Buysveldstraat 15 (Meulebeke)
Voormalig molenaarhuis behorend bij de "Herentmolen", naar verluidt gedateerd "1774" - net als de meer westelijk gelegen Onze-Lieve-Vrouwekapel - doch vermoedelijk met oudere kern. Volgens kadaster aangepast in 1892 en thans in gebruik als hoeve met recentere bijgebouwen. Hetzelfde jaartal is naar verluidt aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90290 | Bouwkundig element

't Valkenhof

Ingelmunstersteenweg 2 (Meulebeke)
Hoeve met 20ste-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90055 | Bouwkundig element

Hoeve

Ingelmunstersteenweg 6 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van de haakse oprit naar een klein beboomd erf met een huis net ten zuiden van de Oude Devebeek.