Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

723 resultaten


ID: 17343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Paulusplein 1 (Beveren)
Niet georiënteerde kerk in uniforme neoclassicistische stijl, te midden van het dorp en omgeven door een beboomd plantsoen met oorlogsgedenkteken, ter vervanging van het vroegere kerkhof.


ID: 17120 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Beveren

Stationsstraat 2 (Beveren)
Gemeentehuis, gelegen op de hoek met de Stationsstraat, in 1863 'vernieuwd en heropgebouwd' naar ontwerp van architect Edmond Serrure, stedelijk bouwmeester van Sint-Niklaas, op de plaats van het toen vervallen 'Landhuis' van 1652.


ID: 17443 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Verheyenplein 7 (Beveren)
Heterogeen kerkgebouw met imposante toren, op een lichte verhevenheid in de kleine dorpskom gebouwd. Het kerkhof werd in 1959 vervangen door plantsoentjes waarin een oorlogsgedenkteken en het monument ter ere van Philip Verheyen gesitueerd zijn.


ID: 17307 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Donck

Zandstraat 94 (Beveren)
Hoeve met woonhuis, ruime dwarsschuur en andere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden; in het veld gelegen en bereikbaar langs een aarden dreef. Naast het gietijzeren inrijhek, tabernakelkapelletje aan een boom opgehangen. Grote dwarsschuur van dertien traveeën onder zadeldak met brede overstek en sierlijke houten windborden, in twee fasen gebouwd, te beginnen in 1896.


ID: 727 | Bouwkundig element

Woning met gevelstenen

Abdijstraat 5 (Bilzen)
Woning, gelegen tegenover de voormalige abdij, en voorzien van twee gevelstenen, van laatstgenoemde afkomstig.


ID: 531 | Bouwkundig element

Hoeve Boschwinning

Boswinningstraat 3, 3A (Bilzen)
Hoeve van de landcommanderij van de Duitse Orde te Alden Biesen, door de Orde gekocht in 1622.


ID: 532 | Bouwkundig element

Watermolen Broekemmolen

Broekem 49 (Bilzen)
Watermolen op de Demer. Het molenhuis, dat dateert van 1750 en loodrecht op de Demer staat, is reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas der Buurtwegen (1846).


ID: 558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius

Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.


ID: 660 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Papestraat 10 (Bilzen)
Gesloten hoeve in de loop van de eerste en tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd bij een merkwaardig woonhuis uit midden 17de eeuw, ten noordwesten van het erf gelegen.


ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Boechout

Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.