Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 82316 | Bouwkundig element

Administratieve zetel, infirmerie, kapel en woning van de grootjuffrouw

Begijnhof 30 (Brugge)
Geheel bestaande uit vier vleugels waarvan oudste opklimt tot het tweede kwart van de 14de eeuw, gerestaureerd in 2000. Het complex omvatte de administratieve zetel, infirmerie en kapel uit eerste helft 14de eeuw en de woning van de grootjuffrouw uit midden 17de eeuw met een uitgewerkte barokgevel.


ID: 82913 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouden-Handstraat 21 (Brugge)
Middeleeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, linker ingangstravee van één bouwlaag, rechts aanbouw van één travee en twee bouwlagen. 14de-eeuwse kern, doch huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen, zoals de 17de-eeuwse trapgevel en in 1967 een Kunstige Herstelling met historiserende inslag naar ontwerp van architect A. Degeyter.


ID: 82901 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Gouden-Handstraat 4 (Brugge)
Complex op U-vormige plattegrond met oudste vleugel aan de Gouden-Handrei/ Torenbrug opklimmend tot het eerste kwart van de 14de eeuw, en jaren 1950-vleugel aan Torenbrug/ Gouden-Handstraat; sedert 1986 ingericht als studentenverblijf voor het Europacollege.


ID: 29315 | Bouwkundig element

Handelshuis De Cleene Buerse

Grauwwerkersstraat 2-4 (Brugge)
Voormalig handelshuis deel uitmakend van een complex met verscheidene belangrijke, aan elkaar palende handelshuizen.


ID: 81923 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenerei 2 (Brugge)
Dubbelhuis van zes traveeën, souterrain en twee bouwlagen bestaande uit twee parallel gelegen diephuizen onder zadeldaken, vooraan verbouwd tot dakschild, met twee dakkapellen. Het pand bestaat uit twee parallel gelegen diephuizen, telkens onder zadeldak, met kern opklimmend uit de tweede helft van de 13de eeuw - eerste helft van de 14de eeuw. Tot stand gekomen in twee fazen: in de loop van de 13de eeuw rechter deel en linker helft in de loop van de 14de eeuw, scheidingsmuur nog bewaard op kelderniveau.


ID: 82824 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).


ID: 81981 | Bouwkundig element

Herenhuis

Katelijnestraat 27, 27B (Brugge)
Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot circa 1300, zie kelder. Huidig pand gebouwd na 1813 en inmiddels gesplitst in twee panden. Bepleisterde en deels beschilderde lijstgevel met deels bepleisterde en deels natuurstenen plint. Begane grond gedeeltelijk aangepast.


ID: 81978 | Bouwkundig element

Godshuis Rooms Convent

Katelijnestraat 9-19 (Brugge)
Reeds vóór 1330 gesticht als convent, zijnde aalmoezenhuis, vermoedelijk door een lid van familie (de) Ram, en in de loop van het derde kwart van de 15de eeuw heropgericht als godshuis voor zeven of acht arme vrouwen. In 1939, herbouwen van noordvleugel naar ontwerp van architect F. Koentges (Brugge). In 2002-2003, restauratie aan de gang naar ontwerp van architect F. Verbeke (Brugge): herindeling tot vier woongelegenheden.


ID: 29414 | Bouwkundig element

Jezuïetenklooster

Kortewinkel 10-12 (Brugge)
Jezuïetenklooster ondergebracht in complex bestaande uit drie diephuizen aan straatzijde, tuinvleugels, kapel en oorspronkelijk ook kerk in Vlamingstraat, gegroepeerd rondom een grote tuin. Drie diephuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verankerde bakstenen trap- en puntgevels met gebruik van zandsteen. Middelste pand met kern uit eerste helft 14de eeuw en een gotische gevel uit het eerste kwart van de 16de eeuw, gerestaureerd in 1873-1874. Links en rechts twee gevels geïnspireerd op oudere gevel en gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J. de Bethune. Links ervan, de zogenaamd Jezuïetenkapel der Zaligsprekingen van 1890. Eenbeukige, neogotische kapel vijf traveeën en een vijfzijdige apsis, met een verankerde, gekanteelde schermgevel van baksteen.


ID: 29424 | Bouwkundig element

Huis Ieper

Kraanplein 6 (Brugge)
Het Huis Ieper gaat terug tot twee panden, waarvan de laatmiddeleeuwse kern nog bewaard is, onder meer bevestigd vanuit dendrochronologisch onderzoek van de dakspanten. Marcus Gerards (1562) tekende twee diephuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Samenvoeging resulteert in huidig pand met dubbelhuisindeling, gekenmerkt door een verankerde bakstenen punt- en tuitgevel. Het pand onderging wijzigingen in de loop van de 18de eeuw.