Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1541 resultaten


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 34810 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hulsdonkstraat 1 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omgracht erf. Merkwaardige bakstenen pijlers met ijzeren hek en geflankeerd door linden. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Op noordhoek van erf, dienstgebouwtje, misschien met kern van vroegere woning. Ten zuidwesten, tegenover het ingangshek, ruime dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 300533 | Landschappelijk element

Oude Vaart

Jezuietengoed, Nieuwendam, Patersveld (Aalter)
Het in de jaren 1937-1946 afgesneden oude kanaalgedeelte situeert zich ten westen van het gehucht Aalterbrug en ligt ten zuiden van de eigenlijke rechttrekking. Het Oud Kanaal heeft een breedte van circa 30 meter en is ongeveer 2500 meter lang.


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 34843 | Bouwkundig element

Hoeve Spildoorn

Spildoorn 4 (Aalter)
Gebouwd als onderdeel van het Groot Fort Sint-Filips, misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Boerenwoning en tweegezinswoning, van één bouwlaag onder zadeldak; op zijgevel in cartouche gedateerd 1614. Ten noordoosten, vierkante duiventoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw onder zadeldak.


ID: 34867 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuttershoek 6 (Aalter)
Hoeve gelegen achterin boomgaard, naar verluidt opklimmend tot 1632 en nog steeds door dezelfde familie bewoond. Rood-witgeschilderd ijzeren hek tussen ronde bakstenen pijlers.


ID: 122156 | Bouwkundig element

Begijnhof, Aarschot

Begijnhof 15-21, Statiestraat 1 (Aarschot)
In 1259 schonken Hendrik III van Brabant en Aleydis van Bourgondië hun schuur en omgeving voor de oprichting van een nieuw begijnhof, dat zich verder uitbreidde, rondom een plein, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 38843 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

Kasteelstraat 8 (Affligem)
Voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem. Het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht.


ID: 31641 | Bouwkundig element

Hoeve Timmersmans

Bulsstraat 116 (Alken)
Langgestrekte hoeve uit eind 16de - eerste helft 17de eeuw.