Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2150 resultaten


ID: 83990 | Bouwkundig element

Burgerhuis met pilastergevel

Molenstraat 29 (Aalst)
Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bewaarde bovenbouw, geritmeerd door kolossale Ionische pilasters die het bekronend entablement schragen, mogelijk daterend uit de 18de eeuw.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk.


ID: 450 | Bouwkundig element

Hof te Mutsereel

Mutsereelstraat 39 (Aalst)
Het Hof te Mutsereel heeft een middeleeuwse oorsprong maar bestaat enkel nog uit een - in kern 17de-eeuws - woonhuis en een 19de-eeuws bijgebouw met koetshuis gelegen op een beperkt perceel bereikbaar via een smalle toegangsweg.


ID: 211 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Oude Gentbaan 150 (Aalst)
Voorheen boerenhuis met één bouwlaag en acht traveeën, onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, de eerste helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 239 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Priester Daensplein 3-4 (Aalst)
Twee diephuizen met respectievelijk drie en twee bouwlagen van twee en drie traveeën onder zadeldak en afgewolfd schilddak, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw met voorgevel uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 76226 | Bouwkundig element

Stadswoning

Rozemarijnstraat 11 (Aalst)
Bak- en zandstenen gebouw uit de 17de eeuw - eerste kwart 18de eeuw onder zadeldak. Stadswoning met verankerde gevel met twee gekoppelde rechthoekige vensters in omlijstingen van arduin met kwarthol beloop uit de tweede helft van de 18de eeuw en gecementeerde rechthoekige vensteromlijsting in de bovenverdieping.


ID: 76230 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sinte Apoloniastraat 150 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats en opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw en later.