Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9653 resultaten


ID: 35009 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Poekedorpstraat (Aalter)
Neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. In de loop der tijd verschillende malen hersteld. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met graftekens van de kasteelheren van Poeke en een geheel aan graftekens die de 20ste eeuw overspannen.


ID: 35016 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Poekedorpstraat 26 (Aalter)
Woonhuis met voormalige brouwerij; opklimmend tot circa 1800. Onderkelderd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met keldergaten. Links aanleunend gebouwtje van één bouwlaag.


ID: 35011 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Poekedorpstraat 3 (Aalter)
Voormalig gemeentehuis. Woonhuis door brouwer uit Wingene in 1839 gebouwd op de plaats van drie kleine huisjes. Na de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 34977 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Poekestraat 31 (Aalter)
Naar verluidt voorheen tweegezinswoning. Boerenhuis met ervoor boomgaard. Grijsgeschilderde gevel van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweeede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw.


ID: 35018 | Bouwkundig element

Goed te Boris

Reigerbeekstraat 1 (Aalter)
Eertijds omwald goed met vandaag nog resten van omgrachting. Zetel van een heerlijkheid, reeds vermeld in 1448. Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw. Twee parallelle dienstgebouwen met schuur en stallen, gedateerd 1866 en 1867. Ten noorden, bakhuis gelegen aan de straat en vijver.


ID: 35020 | Bouwkundig element

Geboortehuis van Hendrik Van Doorne en klooster

Ruiseleedsestraat 3, 3A-D (Aalter)
Voormalig geboortehuis van Hendrik Van Doorne, discipel van Guido Gezelle (1841-1914), (confer twee gedenkplaten van VTB van 1976). Na de Tweede Wereldoorlog huis ingelijfd bij het ernaast gelegen klooster van Zusters Apostolinen.


ID: 34697 | Bouwkundig element

Hoeve Schoonberg

Schoonberg 11 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd en met woonhuis op terp; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel, vermoedelijk uit begin van de 19de eeuw. Later bijgebouwde dienstgebouwen met onder meer stallen, houten gebouw met overdekte mestvaalt en hooizolder, bakstenen schuur, koepelvormig hondenhok en bakhuis. Vanuit het erf vertrekken vier dreven van circa 150 meter naar de vier windstreken.


ID: 34698 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuurlo 1 (Aalter)
Hoevetje met losse bestanddelen op omhaagd erf, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noordoosten, boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak. Tegenover het huis armpomp. Ten zuiden, bakstenen stallen onder zadeldak, in beide zijgeveltoppen in bakstenen gedateerd 1826.


ID: 34699 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuurlo 3 (Aalter)
Hoevetje met losstaande bestanddelen, bereikbaar via een aardeweg. Boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw (met oudere kern ?) met witgeschilderde gevel op gepikte plint onder overkragend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).


ID: 34700 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuurlo 4 (Aalter)
Hoevetje met losstaande bestanddelen in omhaagd erf, naar verluidt eertijds ook herberg, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak. Ten oosten, stal met in de straatgevel baksteen met ingekerfd jaartal 1844.