Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38829 resultaten


ID: 81355 | Bouwkundig element

Hoeve Sunny Hill

Vinkestraat 31 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoeve met erfoprit en losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Boerenwoning uit de jaren 1950, dubbelhuis met lijstgevel doorbroken door puntgevel. Zijgevel met muurnisje. Dwarsschuur uit het begin van de 20ste eeuw met wagenhuis. Stalvleugels en voorliggende verdiepte mestvaalt.


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 81125 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wandelweg 5 (Zwevegem)
Diephuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in rode baksteenbouw. Zijgevel met aflijnende getrapte fries.


ID: 81043 | Bouwkundig element

Wegkapel

Winkelstraat (Zwevegem)
Eenvoudige wegkapel, uit de eerste helft van de 20ste eeuw in rode baksteen met pannen zadeldak en kruis, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Puntgevel doorbroken door rondboogdeur in zwartgeschilderde omlijsting bekroond door kruis. Bepleisterde en beschilderd interieur; recent heiligenbeeld.


ID: 81360 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgetrokken in 1876 maar in 1920 vervangen door een nieuwe toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Eenvoudige wegkapel met bepleisterd en beschilderd parement en zadeldak bekleed met zink met ijzeren kruis. Bepleisterd en geschilderd interieur met Heilig Hartbeeld.


ID: 81365 | Bouwkundig element

Hoeve

Zandbeekstraat 46 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoevetje met lange westelijke erfoprit. Huidig hoevebestand vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee parallelle verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldak. Boerenwoning, diephuis met puntgevel en stalvleugel met handpomp. Bakhuisje en boomgaard.


ID: 81240 | Bouwkundig element

Kapel

Zolderstraat (Zwevegem)
Kapel opgetrokken door P. Speleers van rode baksteen met zwarte baksteen. Getoogde deuropening met ijzeren hekwerk en houten kruisbeeld afkomstig uit de oude kapel.


ID: 81242 | Bouwkundig element

Schoolcomplex van het gemeenschapsonderwijs

Zwevegemstraat 8-10 (Zwevegem)
Schoolcomplex van het gemeenschapsonderwijs, gebouwen uit het eerste en het tweede kwart van de 20ste eeuw. Directeurswoning, voormalig gemeentehuis, dubbelhuis van rode baksteen, middelste traveeën oplopend in puntgevel. met rondboogfries rustend op lisenen en bewaard houtwerk. Klassenvleugel met achtergelegen hoger volume, recent gebouwde vleugel en twee houten barakjes.


ID: 81243 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zwevegemstraat 20-22 (Zwevegem)
Burgerhuis met oudere kern en met vernieuwde voorgevel van jaren 1920 door architect L. De Munnynck uit Kortrijk. Dubbelhuis met parement van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin en metalen deur met bewaard lampje van Decraeve Robert, kunstsmid uit 1942


ID: 81244 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Zwevegemstraat 26 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende fries. Achtergelegen voormalig textielatelier.