Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 28254 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudenaardseweg 14 (Wortegem-Petegem)
In oorsprong voorname hoeve uit begin 18de eeuw, begin 19de eeuw uitgebreid en deels hoger opgetrokken. Herenhuis van jaren 1860, centraal opgetrokken tussen L-vormige hoevevleugels tot U-vorm. Achterin gelegen complex in grote ommuurde, beboomde en met gras begroeide tuin met aan straatkant laag muurtje met ijzeren afsluiting en dito hek met geprofileerde pilasters met granaatappelbekroning.


ID: 28229 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.


ID: 14522 | Bouwkundig element

Schoutvorsthoeve

Driehoekstraat 104 (Zandhoven)
Langgerekte hoeve onder mank zadeldak, zuidgevel van zes traveeën gemarkeerd door beschilderde speklagen en steigergaten.


ID: 40926 | Bouwkundig element

Afspanning De oude Prins (?)

Leuvensesteenweg 226-228 (Zaventem)
Mogelijk afspanning "De oude Prins". Tweeverdiepingshuis met gecementeerde voorgevel, afgedekt met een zadeldak (pannen) en gedateerd 1708 door kleine ankers tussen beide bouwlagen, doch verbouwd.


ID: 209818 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Zedelgem)
Georiënteerde kerk met omringend grasplein ter vervanging van het in 1952 verdwenen kerkhof. Aan noordzijde afgezet met een lage bakstenen muur onder ezelsrug, ten zuidoosten deels behouden haag en leilinden. Toegangspad in blauwe hardsteen geflankeerd door ijzeren hekken gevat in blauwhardstenen pijlers met bekronende bol.


ID: 209973 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Te Wyssant

Rijselsestraat 136 (Zedelgem)
Achterin gelegen historische hoeve, volgens jaarsteen minstens opklimmend tot "1711". Losse bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld en betegeld erf. De hoevenaam wordt reeds vermeld in 1460 als "'thof te wyssant". Tot 1630 zijn er geen bijkomende vermeldingen van de hoeve terug te vinden. Circa 1710 wordt de hofstede aangekocht door Lenaert Tomboy, die een nieuw woonhuis laat bouwen, zie jaarsteen "1711". De bebouwing is opvallend afwezig op de Ferrariskaart (1770-1778). Tussen het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas wijzigt de bebouwing niet. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld en betegeld erf. Boerenhuis ten westen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noorden van het erf een gaaf bewaarde, beplankte schuur vermoedelijk van voor 1830. De stal ten zuiden van het erf is grondig verbouwd en uitgebreid.


ID: 209977 | Bouwkundig element

Huis De Kapelle

Rolleweg 26 (Zedelgem)
Achterin gelegen vrijstaand volume. Eventueel vroeger een kapel, thans in gebruik als woonhuis. Volgens de literatuur opgetrokken in "17" "16" (zie gevelankers), mogelijk als kapel. Verankerde, oranje baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen), gedeeltelijk vernieuwd.


ID: 84028 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Huivelde 198 (Zele)
Hoeve met U-vormig geschikte losse bestanddelen. Achterin gelegen boerenwoning gedateerd 1717 in nieuwe jaarankers boven voordeur. Verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken met geknikte dakoverstek opgetrokken circa 1874 op de plaats van oudere gebouwen.


ID: 84189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ludgerus

Markt (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.