Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 17326 | Bouwkundig element

Pastorie gedateerd 1724

Hoog-Kallostraat 28 (Beveren)
Laatbarok herenhuis met classicistische inslag, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van vijf recente dakkapellen; boven de centrale deur 1724 gedateerd.


ID: 17141 | Bouwkundig element

Herenhuis van 1703

Kloosterstraat 21, 25 (Beveren)
Statig herenhuis met ontpleisterde bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1703 met latere aanpassingen.


ID: 17234 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Pastorijstraat 12 (Beveren)
Huisje van twee traveeën en thans twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, alleenstaand tussen brandgangen en in kern opklimmend tot de 17de eeuw of vroeg-18de eeuw.


ID: 41565 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat (Bierbeek)
Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 618 | Bouwkundig element

Hoeven De Zon en De Maan

Kleistraat 1, Zonhoevestraat 6, 10 (Bilzen)
Hoeven De Zon en De Maan liggen op de hoek van de Zonhoevestraat met de Kleistraat. Het complex werd opgetrokken in Maaslandse stijl. De kern dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Beide hoeven werden in de loop van de 19de eeuw verbouwd.


ID: 44922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Kerkstraat 153 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken in 1335-1358, officieel ingewijd op 16 september 1358. De patroonheilige is de Heilige Antonius abt of eremijt. Het gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige, het bestond uit drie beuken met dezelfde afmetingen, een vierkante toren die in het midden van de noorderbeuk stond en een sacristie, loodrecht op de zuiderbeuk gebouwd.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 70753 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve Keizershof

Kaulillerdorp 24 (Bocholt)
Afspanning met herberg en hoeve, in kern opklimmend tot begin 16de eeuw, doch met huidig uitzicht uit de 17de en begin 18de eeuw. Verbouwd en gerestaureerd in 1958.


ID: 2481 | Bouwkundig element

Hottentothoeve

Cassenbroek 1 (Bonheiden)
Naar verluidt oorspronkelijk horend bij het oud goed van Calsterbroek en opklimmend tot begin 18de eeuw. Achterin, aan een aarden weg gelegen 19de-eeuws(?) woonstalhuis onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met parallelle 18de-eeuwse schuur onder schilddak (Vlaamse pannen).