16 resultaten


ID: 28723 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hermes

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)
Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk. Kruisbasiliek met westtoren in late Brabantse gotiek gebouwd tussen 1425 en 1526. Romaanse crypte uit de tweede helft van de 11de eeuw.


ID: 22930 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Sint-Gangulfusplein zonder nummer (Sint-Truiden)
Gebouwd ten tijde van Adelardus II, abt van Sint-Truiden, als driebeukige romaanse basiliek die vermoedelijk een oudere kerk verving.


ID: 23102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof en pastorie

Wilderenlaan 13, zonder nummer (Sint-Truiden)
Tot voor de Franse revolutie toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Neoclassicistische zaalkerk van 1858, aansluitend bij een rechthoekige, romaanse toren, met omgevend kerkhof.


ID: 37432 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Godensteenstraat zonder nummer (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier travee├źn met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.


ID: 40871 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Zaventem)
Driebeukige, longitudinale kruiskerk in gotische stijl met romaanse onderbouw in de toren, het tot het begin van de 20ste eeuw omringende kerkhof is ingenomen door parkeerruimte.


ID: 45298 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Rozebekeplein 13 (Zwalm)
Een eerste kerkje, een romaans zaalkerkje, dateert uit eind 11de of begin 12de eeuw, latere aanpassingen en uitbreidingen, omringd door een klein kerkhof omsloten door een lage bakstenen kerkhofmuur.