Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 3885 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel en Bureel van Weldadigheid

Minderbroedersgang 1-3 (Mechelen)
Eenbeukige kapel vermoedelijk uit het einde van de 13de eeuw en aanleunend het Bureel van Weldadigheid met twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak.


ID: 40214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Meusegemstraat 70 (Meise)
Neogotische kerk van 1860-1863 met ingebouwde resten van een kalkzandstenen westtoren van omstreeks 1300; omringend, gedeeltelijk omhaagd kerkhof. Ten zuidoosten van de kerk: beeld van Christus Koning in een plantsoen omgeven door een decoratief uitgewerkt ijzeren hek tussen pijlertjes van kalkzandsteen.


ID: 40170 | Bouwkundig element

Kasteel van Boechout

Nieuwelaan 38 (Meise)
De oorsprong van het heerlijke domein van Boechout, dat rechtstreeks onder het gezag stond van de hertog van Brabant klimt op tot de hoge middeleeuwen. Het waterslot,waarvan de donjon zou opklimmen tot circa 1300, vertoonde tot in de vroege 19de eeuw een sterk defensief karakter. In de periode 1832-1840, verkreeg het kasteel zijn huidige architecturale vormgeving.


ID: 76331 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met ommuurd kerkhof

Kasteelstraat 30 (Merchtem)
Parochiekerk ingeplant te midden van een ommuurd kerkhof, de typische plattelandskerk vormt een stilistisch heterogene constructie met een complexe bouwgeschiedenis, waarbij de westtoren als oudste kern teruggaat tot circa 1300.


ID: 34245 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Bevrijdersstraat (Moerbeke)
Driebeukige halllenkerk met schip van acht traveeën van rond 1300, verbouwd circa 1690; sacristiegevel gedateerd 1764.


ID: 200707 | Archeologisch element

Vuurtoren De Vierboete

Kromme Hoek (Nieuwpoort)
De Nieuwpoortse Vierboete - een verbastering van het Franse "Bouter le feu" - werd gebouwd in de late 13de -begin 14de eeuw, de periode dat de Duitse Hanze onder leiding van de stad Lübeck maritieme contacten aanknoopte met de Vlaamse steden.


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 56634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Maria ten Hemel Opgenomen

Zandvoordedorpstraat (Oostende)
Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de zijbeuk- en transeptmuren. Gietijzeren kruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw tegen de koorsluiting.


ID: 27146 | Bouwkundig element

Stadswoning

Hoogstraat 7 (Oudenaarde)
De kern van het huis is een middeleeuwse woning uit de tweede helft van de 13de eeuw, nog aanwijsbaar op alle verdiepingen van de kelder tot de zolder. De voorgevel werd wellicht gelijktijdig met de eveneens in 2007 afgebroken voorgevel van Hoogstraat 5 opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw. Samen met de bouw van de voorgevel werd het oude middeleeuwse zadeldak afgeschuind aan de straatzijde. De achtergevel werd later, omstreeks 1900 gebouwd, mogelijk gelijktijdig met de aanleg van het trapgat in de zuidoosthoek van het huis.