158 resultaten
ID: 42839 | Bouwkundig element
Grote Markt (Tienen)
Indrukwekkend, onvoltooid gotisch gebouw van zandsteen, koor uit 14de eeuw, transept en toren voltooid in 15de eeuw en zijkoren, sacristie en zuidzijbeuk in de 19de eeuw.
ID: 43084 | Bouwkundig element
Hakendoverstraat (Tienen)
De Sint-Salvatorkerk heeft een romaanse kern uit de 12de eeuw en is sinds de middeleeuwen een belangrijke bedevaartkerk met twee jaarlijkse processies, omliggend kerkhof en de kerkhofmuur.
ID: 37186 | Bouwkundig element
Museumkwartier 2 (Tongeren)
De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is een gotische kerk met een rijk verleden dat teruggaat tot de Romeinse tijd.
ID: 301529 | Bouwkundig element
Museumkwartier 2 (Tongeren)
Door het onderzoek naar de restauratiegeschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is bekend dat in de 19de eeuw talrijke muurschilderingen werden ontdekt tijdens de ontpleistering van het interieur.
ID: 16764 | Bouwkundig element
Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).
ID: 16825 | Bouwkundig element
Torreelhoek 1 (Veurne)
Losse witgekalkte bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken rondom deels verhard en begraasd erf; ten zuidoosten, en zuidwesten respectievelijk resten van omwalling, populierenrij en verharde erfoprit.
ID: 31625 | Bouwkundig element
Woestendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis middenin een omhaagd kerkhof met onder meer Franse oorlogsgraven, ten oosten van dorpsplein. Geplaveid westelijk kerkpad. Hallenkerk van 1921-1923 naar ontwerp van architecten J. en W. Vercoutere, met gotische westtoren van 1447 . De gotische kerk uit begin 15de eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest met uitzondering van de westtoren, waarna ze grosso modo naar vooroorlogs patroon werd heropgericht.
ID: 12405 | Bouwkundig element
Pastoor Woestenborghslaan 1A (Vosselaar)
Vrijstaande kerk, gelegen tussen het Remi Lensplein, de Cingel en de Pastoor Woestenborghslaan, opklimmend tot het tweede kwart van de 15de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 32913 | Bouwkundig element
Sint-Medardusstraat (Wervik)
Georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type met kooromgang, transept, driebeukig schip en westtoren. Eén van de ruimste bedehuizen in het zuiden van West-Vlaanderen.
ID: 43635 | Bouwkundig element
Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.