258 resultaten
ID: 200314 | Bouwkundig element
Elfde-Novemberwal (Tongeren)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.
ID: 200319 | Bouwkundig element
Kastanjewal (Tongeren)
Muurstuk H maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur van ongeveer 175 meter lengte.
ID: 37305 | Bouwkundig element
Mulkerstraat 2 (Tongeren)
Gelegen temidden van een gaaf bewaard landschap. Imposant, gedeeltelijk omgracht kasteel met hoeve, symmetrisch aangelegd rondom twee aansluitende binnenplaatsen.
ID: 37310 | Bouwkundig element
Muntstraat 25 (Tongeren)
Gebouwencomplex in gotico-renaissancestijl bestaande uit een breedhuis met rechts aansluitend diephuis; octagonaal torentje in de hoek tussen beide gebouwen, en een lager gebouw aansluitend in het verlengde van het diephuis.
ID: 37122 | Bouwkundig element
Sint-Catharinastraat (Tongeren)
In oorsprong een vroeg-gotische kerk uit eind 13de eeuw; de plattegrond beschrijft een driebeukig schip, een koor van één travee met vlakke sluiting en twee sacristiëen aan de noord- en zuidzijde van het koor.
ID: 12045 | Bouwkundig element
Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.
ID: 16764 | Bouwkundig element
Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).
ID: 16812 | Bouwkundig element
Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.
ID: 88474 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.
ID: 32580 | Bouwkundig element
Oeterslovenstraat 10 (Wellen)
Kapel van drie traveeën, met driezijdige koorsluiting, onder zadeldak, daterend uit de 17de eeuw.