Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

200 resultaten


ID: 27010 | Bouwkundig element

Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Een eerste begijnhof, ondergebracht in een "huis de Cluys" achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk, werd opgericht in 1367. De begijnen stonden in 1449 hun goederen af aan de Dames van het hospitaal en bekwamen in ruil enkele huizen in de "Borch".


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 27310 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


ID: 44281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk, overgebleven gedeelte van een in oorsprong romaanse, georiënteerde en transeptloze basilicale kerk. Apsis, koor, sacristie en middentoren zijn gerestaureerd, terwijl de middenbeuk met overblijfselen van de westgevel en scheiboogarcades zijn geconserveerd als ruïne. Centraal gelegen in een trapeziumvormig kerkhof, ommuurd en aan Oudekerkstraat omzoomd met populierenrij.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


ID: 40432 | Bouwkundig element

Neotraditionele hal

Just. Lipsiusplein 9 (Overijse)
Voormalige markthal, later gemeentehuis, grondig aangepast bij restauraties in de jaren 1960 in een neotraditionele stijl. De hal is gelegen op het hoogste punt aan de noordzijde van het sterk hellende Just. Lipsiusplein tegenover de kerk.


ID: 31493 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Palingstraat 6 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf, met een boerenhuis en dwarsschuur uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 2435 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius

Beerzelplein 1 (Putte)
Grosso modo georiënteerde, driebeukige, grondig vernieuwde, classicistische pseudo-kruisbasiliek met laatgotische westtoren.


ID: 75638 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Valentinus met omringend kerkhof

Dorp 7 (Ravels)
Laatgotische kruisbasiliek uit de 16de en de 17de eeuw, in 1906-1909 in neogotische stijl uitgebreid naar ontwerp van H. Geirnaert, omringend kerkhof.