258 resultaten
ID: 16699 | Bouwkundig element
Grote Markt 27 (Veurne)
Stadhuis gelegen op westelijke marktzijde, en een hoek vormend met het voormalig landhuis, waarvan het tevens oorspronkelijk de conciërgewoning was. Bakstenen gebouw met twee analoge vleugels van respectievelijk vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien).
ID: 16702 | Bouwkundig element
Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.
ID: 17031 | Bouwkundig element
Ieperse Steenweg 128 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen rondom een gebetonneerd erf, gelegen nabij de Ieperse steenweg; boerenhuis voorafgegaan door omhaagde moestuin; boomgaard ten zuidoosten, oprit ten westen, en met wilgen omzoomde gracht ten noordoosten, oosten en zuidoosten.
ID: 16916 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Veurne)
Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom, met omringend kerkhof met oude linde, afzomende dubbele rij linden waartussen voetpad, Sint-Apolloniakapelletje uit de eerste helft van de 20ste eeuw, toegangshek en roepsteen. Een oorlogsgedenkteken, heldenhuldezerkjes en een graf voor een Britse piloot herinneren aan beide wereldoorlogen. Laat-gotische kerk gebouwd eind 16de eeuw na vernieling van de vroegere kerk in 1593 tijdens de godsdienstberoerten. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd circa 1920 hersteld naar oorspronkelijk patroon onder leiding van architect J. Viérin. 18de-eeuwse calvarie tegen de toren.
ID: 16748 | Bouwkundig element
Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.
ID: 17083 | Bouwkundig element
Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 40741 | Bouwkundig element
Vlaanderenstraat (Vilvoorde)
De voormalige hoeve, heden in gebruik als dienstgebouwen voor het hospitaal, zou grotendeels afgebroken worden bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis; enkel het poortgebouw zou gespaard blijven.
ID: 37732 | Bouwkundig element
Aubelsestraat (Voeren)
Ongelukskruis ter nagedachtenis van Hendrick Lynot, hier op 24 juni 1598 neergeschoten.
ID: 88508 | Bouwkundig element
Kerkstraat 59 (Waasmunster)
In 1779 vermelde herberg. Vrijstaande woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak, nu eerder met 19de-eeuws voorkomen.
ID: 34355 | Bouwkundig element
Dorp 54 (Wachtebeke)
Hoekhuis van één hoge bouwlaag onder zadeldak in regionale barokstijl, van 1579, gebouwd door de heer della Faille als vierschaargebouw van het Ambacht Assenede. Bak- en zandsteenbouw met voortrapgevel van 9 treden en topstuk.