Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1540 resultaten


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Schauttewalle of Meulendam en erfbeplanting

Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. Hoeve bestaande uit een boerenwoning op een hoge terp, twee stallen en een poortgebouw in een gesloten opstelling rondom een met gras begroeid erf met rondgaand grindpad en een boomgaard.


ID: 205688 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Poelvoorde

Poelvoorde 5 (Wingene)
Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef en afgezoomd met bomen. Boerenwoning gedateerd 1627. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 14421 | Bouwkundig element

Hofke Moons

Jan Moonsstraat 25 (Wommelgem)
Omwald goed met mooie omhaagde tuin en koetshuis, opklimmend tot 1625, aangepast in de 18de en 19de eeuw.


ID: 14424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus

Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.


ID: 14450 | Bouwkundig element

Hof Ternessen

Uilenbaan 7, 13-15, 11A-B (Wommelgem)
Resten van het Hof Ternessen, van het kasteel zelf resten alleen de grondvesten; enkele bijgebouwen bleven bewaard en werden opgeknapt.


ID: 28247 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteelstraat 12 (Wortegem-Petegem)
Vroegere herenhoeve mogelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw, naar verluidt tot 1972 met schuur uit de eerste helft van de 17de eeuw in stijl- en regelwerk, verplaatst naar Egaalstraat nummer 17A.


ID: 28271 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stoofstraat 1 (Wortegem-Petegem)
Grote hoeve met losse bestanddelen volgens vierkante aanleg, inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen complex uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken. Ten zuidoosten, mooi onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil schilddak. Ten noorden, groot onderkelderd bakhuis uit begin 17de eeuw.


ID: 14501 | Bouwkundig element

Secretarishoeve

Oud-Dorpsstraat 39 (Wuustwezel)
Dorpswoning afgeschermd met lindebomen en haag, gedateerd 1645 door middel van opgeschilderde cijfers.


ID: 14491 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Westdoorn (Wuustwezel)
De huidige kapel dateert van 1613 en heeft drie traveeën en driezijdige koorsluiting onder zadeldak met opengewerkt torentje met uivormige spits.