Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 17027 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klein Pronkenhof

Haenestraat 11 (Veurne)
Nabij de dorpskom gelegen, oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van witgekalkte, bakstenen gebouwen op gepikte plint, rondom een gekasseid erf, bereikbaar ten oosten en met rest van wal ten zuidoosten van erf.


ID: 16702 | Bouwkundig element

Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 16710 | Bouwkundig element

Sint-Jansgasthuis

Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.


ID: 16720 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


ID: 16997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.


ID: 16748 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16912 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Walburgaparochie

Zwarte Nonnenstraat 39 (Veurne)
Hoekhuis bij driesprong met Panne- en Witte Kanunnikenstraat; ommuurde tuin uitziend op Sint-Walburgapark en laatst genoemde straat.


ID: 40741 | Bouwkundig element

Hoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Vlaanderenstraat (Vilvoorde)
De voormalige hoeve, heden in gebruik als dienstgebouwen voor het hospitaal, zou grotendeels afgebroken worden bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis; enkel het poortgebouw zou gespaard blijven.


ID: 37651 | Bouwkundig element

Josephinehoeve

Kloosterstraat 30-34 (Voeren)
Hoeve bestaande uit woonhuis, poortgebouw en aanpalende stallingen.