Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

495 resultaten


ID: 4709 | Bouwkundig element

Traditioneel hoekhuis gedateerd 1612

Wijngaardstraat 22 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Wijngaardstraat en Leeuw van Vlaanderenstraat, van twee traveeën en drie bouwlagen met insteekverdieping, door jaarankers gedateerd 1612.


ID: 4736 | Bouwkundig element

Traditioneel breedhuis

Zand 3 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis met trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak, volgens een recente gevelsteen te dateren in 1602.


ID: 4763 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Zwartzustersstraat 25 (Antwerpen)
Klooster van de zwartzusters hier gevestigd sinds 1345. De kapel dateert uit 1507, de kloostergebouwen kwamen tot stand in de eerste helft van de 16de eeuw en in de loop van de 17de eeuw. Twee tuinvleugels door Paul Van Glabbeek uit 1904.


ID: 81602 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskerk met kerkhof

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.


ID: 81456 | Bouwkundig element

Site Landergemmolen

Landergemstraat 34-36 (Anzegem)
Site van de Landergemmolen, een houten windmolen die reeds in 1418 vermeld wordt als een staakmolen voor het malen van graan, maar werd heropgericht in het begin van de 17de eeuw. In 1780 of 1781 werd de molen grotendeels vernieuwd. De molensite omvat het ensemble van de houten staakmolen op een molenberg met een klein bakstenen bedrijfsgebouw, dat vanaf de vroege 20ste eeuw bij windstilte dienstdeed als mechanische maalderij, en twee landelijke woningen ten westen en noordoosten, waarvan de westelijke de oorspronkelijke molenaarshoeve met 19de-eeuwse kern betreft en eveneens een ast omvat.


ID: 200649 | Bouwkundig element

Kruiswegstatie De Kruisafneming

Stationsstraat 22 (Ardooie)
Enige restant van de oorspronkelijk 20-delige kruisweg uit 1624. Ingewerkt in de gevel van een winkelpand.


ID: 76680 | Bouwkundig element

Kruisborrekapel

Kruisborreweg 1 (Asse)
Eenbeukig gebouwtje met driezijdige sluiting afgedekt met een door een klokkenruiter gemarkeerd zadeldak, gelegen te midden van een loof- en naaldbomenbosje en gedateerd Anno 1622.


ID: 79332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.


ID: 52211 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Thomas van Kantelberg

Schoor-Dorp 1 (Balen)
Vernield tijdens de godsdiensttroebelen en heropgebouwd in 1618. Tijdelijk in gebruik als noodkerk nadat de Sint-Andrieskerk van Balen-centrum in 1684 volledig uitbrandde.


ID: 38873 | Bouwkundig element

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.