724 resultaten
ID: 2478 | Bouwkundig element
Berentrodedreef 73-77 (Bonheiden)
Eertijds leengoed en tot jachtslot versterkte hoeve met omgrachting en ophaalbrug, gelegen op het kruispunt van vier dreven.
ID: 3099 | Bouwkundig element
Weynesbaan 126 (Bonheiden)
Omgracht kasteel door een beukendreef verbonden met de Weynesbaan. Latere bijgebouwen ten noorden, gelegen buiten de omgrachting.
ID: 300783 | Landschappelijk element
Droge Vijvers (Boutersem)
Rond 1650 heraangelegd landgoed, circa 2,5 hectare, met omwalde hooghof-neerhofstructuur, boomgaarden en een besloten tuin met barokke broderieparterres en latwerk architectuur; verdwenen rond 1800 maar duidelijke sporen in het reliëf (motte) en de perceelsstructuur.
ID: 74064 | Bouwkundig element
Kasteeldreef (Brakel)
Opvallende kapel hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau. Huidige eenbeukige neogotische wegkapel van drie traveeën toegewijd aan Sint-Antonius abt gebouwd, ter vervanging van oudere kapel, naar ontwerp van van architect G. d'Haeyer van 1901. Calvarie van 1908 met gepolychromeerde stenen beeldengroep, uitgevoerd door L. Blanchaert en opgesteld op het ronde voorpleintje van de kapel als één van zeven staties van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Weeën.
ID: 74033 | Bouwkundig element
Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.
ID: 54394 | Bouwkundig element
Bosduivenstraat 22 (Bredene)
Zogenaamd "Rykewaertshoeve" sinds 1985 het "Cultureel Centrum Anto Diez". Oudste vermelding van 1594. Oorspronkelijk omgrachte, langgestrekte hoeve.
ID: 86041 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel. Omhaagd perceel met rijen lindes waarvan een deel gekandelaard. Aan de zuidwestkant van de kapel bevindt zich een calvarie.
ID: 70879 | Bouwkundig element
Vrijthof 10 (Bree)
Het klooster is een grosso modo rechthoekig complex, met ten westen de kapel en ten oosten het aanleunend kloosterpand. De barokke kloosterkerk van 1714-20 is een zaalkerk van zes traveeën, met een driezijdige koorsluiting.
ID: 76889 | Bouwkundig element
Astridlaan 423 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard en heraangelegd erf. Woonhuis uit de 18de eeuw van met geïntegreerde schuur.
ID: 82858 | Bouwkundig element
Augustijnenrei 6 (Brugge)
Diephuis van drie/twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde witbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken en vlechtingen, van 1658 ter vervanging van een houten gevel, vermoedelijk oudere kern.