Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 75234 | Bouwkundig element

Hof te Hevere

Noodbeekstraat 61 (Grimbergen)
Sterk verbouwd, door middel van jaarankers 1671 gedateerd, doch reeds in een akte van 1540 vermeld. Op de kaart van Ferraris van 1771-1778 weergegeven als drie losstaande bestanddelen rond een rechthoekig erf.


ID: 75323 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zevensterre (Grimbergen)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met uitspringende westtoren gesitueerd op een van oost naar west licht hellend terrein. Het met gras begroeid kerkhof bevat nog enkele grafstenen en -kruisen uit de 17de tot begin 20ste eeuw.


ID: 306730 | Bouwkundig element

Kapel Behoudenis der Kranken

Goltfuslaan (Haacht)
De wegkapel “Behoudenis der Kranken”, volgens jaartalsteen qua oorsprong opklimmend tot in 1668, is één van de oudst bewaarde kapellen te Haacht. Vermoedelijk werd de oorspronkelijke kapel gebouwd tijdens de pestepidemie van 1668.  


ID: 302683 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving van tuinen, boomgaarden en weilanden beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 21795 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij Mariëndal en omgeving

Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel met tuin en boomgaard ten oosten dat een belangrijk element in het agrarisch landschap bij de beekvallei vormt.


ID: 21812 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg

Sint-Jansbergstraat 7-8, 9 (Halen)
In 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede echtgenote Johanna van Vlaanderen. Indrukwekkend ommuurd complex gebouwen, gelegen op een heuvel, temidden der velden en boomgaarden.


ID: 21778 | Bouwkundig element

Laathof

Zepbrugstraat 34 (Halen)
Boerenwoning uit 1661 centraal gelegen op een perceel. Dit gebouw behoorde naar verluidt als laathof toe aan de abdij van Mariëndal.


ID: 39441 | Bouwkundig element

Kapittelkerk Sint-Martinus

Grote Markt 21 (Halle)
Belangwekkende bedevaartkerk tijdens meerdere bouwcampagnes opgetrokken ter vervanging van een ouder gebouw, om te kunnen voldoen aan de devotie voor het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1267.


ID: 39442 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Kardinaal Cardijnstraat 7 (Halle)
Dubbelhuis van vijf traveeën met drie verdiepingen en een zadeldak, opgetrokken voor de sedert 1620 te Halle gevestigde Jezuïeten. Traditionele bak- en zandsteenstijl met barokinslag, gebouwd in 1650.


ID: 85301 | Bouwkundig element

Spaans Huis

Drapstraat 34-36 (Hamme)
De hoeve Den groenen boomgaert die teruggaat tot de 17de eeuw, was tijdens de 18de eeuw in het bezit van de familie de Bruyne, waarvan verschillende leden meier, baljuw, burgemeester of schepenen van Hamme geweest zijn.