724 resultaten
ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.
ID: 39914 | Bouwkundig element
Pastoorkesweg 1 (Kraainem)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, op de deurimposten gedateerd 1652. Als dusdanig in gebruik tot circa 1906, toen er een nieuwe pastorie gebouwd werd naast het gemeentehuis.
ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.
ID: 74444 | Bouwkundig element
Ouwegemsesteenweg (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof, aan de steenweg afgesloten door fraaie ijzeren hekken op lage bakstenen voet, achteraan door een hoge gewitte bakstenen muur. Resten van een romaans kruiskerkje uit de 12de eeuw tot op heden behouden in de vierkante onderbouw van de kruisingstoren en enkele muurresten in Doornikse steen.
ID: 41149 | Bouwkundig element
Grote Steenweg (Laakdal)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, volgens de literatuur opklimmend tot midden 17de eeuw en mogelijk opgericht ter vervanging van een boomkapel.
ID: 41112 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ham 22 (Laakdal)
Devotiekapel volgens literaire bronnen uit midden 17de eeuw, doch met huidig uitzicht mogelijk refererend aan 19de-eeuwse aanpassingen. Kapel met omhaagd kapelhof met vier markante lindes.
ID: 54654 | Landschappelijk element
Dorpsstraat, Kasteeldreef (Laarne)
Rechte kasseiweg vanaf het kasteel van Laarne (Eekhoekstraat) tot achter de kerk van Laarne (Dorpsstraat). De brede gekasseide rijweg parallel aan de begraasde dreef visualiseert mee de belangrijke historische verbindingsas tussen het kasteel en de dorpskerk van Laarne.
ID: 889 | Bouwkundig element
Stationsstraat 230-232 (Lanaken)
Op de plaats van het huidige Heilig-Hartcollege bevond zich het Montaignehof, een herenhuis door middel van muurankers gedateerd 1669.
ID: 43423 | Bouwkundig element
Abdijstraat 1-2 (Landen)
Hoeve van bak- en zandsteen uit de eerste helft van de 18de eeuw, gekenmerkt door een abtswapensteen boven de poort.
ID: 47696 | Bouwkundig element
Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.