Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 9448 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Brusselseheerweg 75 (Ninove)
Eénlaagse boerenwoning met voortuintje. Dubbelhuis van zeven traveeën, onder een afgesnuit zadeldak. Rondboogdeurtje in een zandstenen omlijsting met imposten, uit de 18de eeuw


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


ID: 83583 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom

Mariaweg 10 (Ninove)
Eenvoudige kapel uit 1661, mooi ingeplant midden de korenvelden op het kruispunt van drie veldwegen en omgeven door coniferen, cipressen en een dichte haag. Witgekalkt zaalkerkje van drie traveeën met halfrond koor. Bak- en zandsteenbouw op zandstenen sokkel.


ID: 36710 | Bouwkundig element

Hof te Koekenboot

Koekebroodstraat 15 (Oosterzele)
Voormalig landadelverblijf of herenhoeve op het eind van de straat, met een populierendreef in het verlengde ervan oostwaarts tot aan Broek. Van het vroeger landelijk gebouwencomplex met semigesloten aanleg en rechthoekig binnenerf, bleef na de restauratie van circa 1980 bewaard: het woonhuis uit 1668 met aanbouwsels aan de noordelijke erfzijde en een personeelswoning in de oosthoek.


ID: 36719 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Molenstraat (Oosterzele)
Voormalig en merkwaardig boerenhuis ingeplant tegenover Issegem en schuin ten opzichte van de straat, heden gebruikt als koestal.


ID: 87842 | Bouwkundig element

Hoeve Rustenburgh

Boudewijnlaan 72 (Oostkamp)
Eertijds imposante hoeve opklimmend tot 1650-1651, doch in de jaren 1980 vrij ingrijpend verbouwd. Voorbeeld van een hoeve die evolueert van enkele losse bestanddelen in de 17de eeuw naar een hoeve met een vrij gesloten, U-vormige plattegrond in de tweede helft 18de eeuw. Eind jaren 1960 is een vleugel afgebroken, waardoor een L-vormige plattegrond ontstaat om ten slotte te eindigen als hoeve bestaande uit twee losstaande gebouwen in 1989.


ID: 300817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".


ID: 42672 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen

Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Aan de rand van het bos, éénbeukige barokke kapel van drie traveeën, verstevigd door hoge steunberen en uitlopend op een blinde apsis, gedateerd 1661.


ID: 11708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Priorij Corsendonk

Corsendonk 5 (Oud-Turnhout)
Omwald domein met gedeeltelijk bewaard kloostercomplex, opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw en de 17de eeuw, in laatgotische en traditionele bak- en zandsteenstijl. Tuinontwerp door J. Wirtz met onder meer een gereconstrueerde kloostertuin.


ID: 27010 | Bouwkundig element

Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Een eerste begijnhof, ondergebracht in een "huis de Cluys" achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk, werd opgericht in 1367. De begijnen stonden in 1449 hun goederen af aan de Dames van het hospitaal en bekwamen in ruil enkele huizen in de "Borch".