724 resultaten
ID: 58347 | Bouwkundig element
Kerkplein (Sint-Laureins)
Kerkhof en site van de vroegere kerk. Omhaagd en door leilinden afgeboord kerkhof op rechthoekige plattegrond, toegankelijk via een vernieuwd ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes aan de westzijde van het huidige Kerkplein. 19de-eeuwse neogotische kapel met binnenin een 18de-eeuws altaar, afkomstig uit de gesloopte parochiekerk.
ID: 58349 | Bouwkundig element
Kerkplein (Sint-Laureins)
Eén van de drie bewaarde paalstenen in Sint-Margriete op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik. De paalsteen in de voortuin van de parochiekerk op het Kerkplein is vermoedelijk afkomstig van de Roeselarepolder en werd aldaar geplaatst in 1654.
ID: 59046 | Bouwkundig element
Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid. Het omringende kerkhof met nog deels aanwezige oude taxushaag, de 19de-eeuwse calvariekapel en de oude graftekens, vormt een historische eenheid met de kerk.
ID: 58260 | Bouwkundig element
Kruiskenstraat 55 (Sint-Laureins)
Hoeve met ten noorden van het erf ingeplante boerenwoning in bak- en zandsteen, door middel van jaartalankers gedateerd 1664, in 1993 voorzien van een nieuwe gevels. Ten oosten van het huis, dwarsschuur opgetrokken uit gepikte en gepotdekselde beplanking, en afgedekt met een schilddak met pannen.
ID: 78624 | Bouwkundig element
Sint-Livinuspolder (Sint-Laureins)
Eén van de drie bewaarde paalstenen in Sint-Margriete op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik. De paalsteen in Sint-Livinuspolder werd geplaatst in 1654 op de plaats waar ook in 1482 een paal geplaatst werd, naar aanleiding van het plaatsen van nieuwe grenspalen na de indijking van verschillende kleine polders in 1652. Deze zandstenen paal is in totaal circa 1m50 hoog en is vrij goed bewaard.
ID: 59063 | Bouwkundig element
Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.
ID: 58280 | Bouwkundig element
Vlamingstraat 35 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen, met boerenwoning van 1660 en gesloopte en vernieuwde schuur en stallen.
ID: 38789 | Bouwkundig element
Molenhoekstraat 13 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig molenaarshuis en wethuis van de heerlijkheid van de Broekstraat, in de 18de eeuw herberg en opgericht in 1663. Huidig gebouw met vernieuwd parement, één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, jaarankers van 1779 in de linker zijpuntgevel.
ID: 38791 | Bouwkundig element
Muldersdreef 13 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig heden gerenoveerd molenaarshuis met omringende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Voormalig forestiershuis, opgericht in 1586 en vermoedelijk heropgebouwd in 1665. Haaks op de dreef ingeplant gewit bakstenen huis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 14946 | Bouwkundig element
Bellestraat 29 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning haaks op de straat ingeplant. Aangepaste, verankerde en gecementeerde voorgevel. Oudere kern aangeduid door muurankers op rechter zijpuntgevel, met jaartal 1663.