Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

544 resultaten


ID: 135203 | Landschappelijk geheel

Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek

Berlare, Overmere, Uitbergen (Berlare), Wichelen (Wichelen)
Het gebied ‘Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek’ omvat een (afgesneden) paleomeander van de Schelde gelegen op de linkeroever van de Schelde. Deze meander is heel goed herkenbaar in het landschap omdat door de lage ligging van de meander het om zeer natte gebieden gaat waar veen kon groeien en later ook veenwinning plaatsvond. De waterplassen die hierbij ontstonden volgen de oude meander en benadrukken deze vorm. Het deelgebied Turfput en Het Broek bevinden zich respectievelijk ten noorden en westen van Berlare. Ze vormen samen een ongeveer 300 meter brede en 5 kilometer lange, sikkelvormige strook tussen Berlare-Sluis en Overmere-Donk. In dezelfde meander ten zuidwesten van Berlare ligt het Donkmeer, ook gekend als Overmere-Donk, waar een goed bewaarde eendenkooi ligt.


ID: 84662 | Bouwkundig element

Schandpaal

Dorp (Berlare)
Opgesteld ten oosten van de parochiekerk en voor het gemeentehuis, vroeger tegenover het huis van de laatste baljuw van Berlare, Jean J. Van den Breen. Op basis van iconografisch bronnenmateriaal is de schandpaal te dateren zijn tussen 1676 en 1773, vermoedelijk opgericht door de familie Vanden Meersche. In 1991 werd een nieuw heraldisch leeuwtje op de paal geplaatst.


ID: 41508 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Ferd. Vanlaerstraat 9 (Bertem)
Kleine hoeve opgetrokken uit baksteen van de streek, einde 17de - begin 18de eeuw.


ID: 17430 | Bouwkundig element

Boerenwoning en dwarsschuur

Borringstraat 13X (Beveren)
Nieuwe boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag in traditionele stijl gebouwd met kruiskozijnen en rondboogdeurtje waarboven een oculus. Haaks erop, opmerkelijke dwarsschuur uit eind 17de eeuw, met deels nieuw gemetselde lage bakstenen muren, doch ook met grote delen oorspronkelijke beplanking.


ID: 17443 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Verheyenplein 7 (Beveren)
Heterogeen kerkgebouw met imposante toren, op een lichte verhevenheid in de kleine dorpskom gebouwd. Het kerkhof werd in 1959 vervangen door plantsoentjes waarin een oorlogsgedenkteken en het monument ter ere van Philip Verheyen gesitueerd zijn.


ID: 41565 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat (Bierbeek)
Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.


ID: 537 | Bouwkundig element

Stadshoeve

Brugstraat 30 (Bilzen)
Voormalige stadshoeve, met oude kern uit de 17de eeuw (muurankers), aangepast eind 19de eeuw.


ID: 559 | Bouwkundig element

Stadhuis van Bilzen

Markt 1 (Bilzen)
In 1685 wordt begonnen met de bouw van een nieuw stadhuis, onder leiding van Lambert Derick, meestermetser te Antheit bij Huy.


ID: 44915 | Bouwkundig element

Oud Stadhuis van Blankenberge

Kerkstraat 41 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken circa 1680 naar ontwerp van R. Coppet, aangeduid op een stadsplan van 1696. Aannemer Donaes Van Troostenberghe zorgt voor de uitvoering.


ID: 83810 | Bouwkundig element

Courtoiskapel

Alexander Franckstraat (Boechout)
Aan de rooilijn en in landbouwzone gelegen rechthoekige kapel toegewijd aan de Heilige Familie.