Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 58197 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schriekstraat 70 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf met bijhorende vroegere moestuin en grote achterliggende boomgaard. Boerenhuis beschermd als monument en omgeving als dorpsgezicht. Uitzonderlijk groot en lang rechthoekig boerenhuis van acht traveeën onder hoog zadeldak, in deuromlijsting gedateerd 1732.


ID: 58225 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerstraat 47 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, mogelijk opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. De Ferrariskaart van 1771-1778 geeft vermoedelijk al het huidige boerenhuis en de huidige schuur weer.


ID: 308418 | Landschappelijk element

Redoute van Hocht

Lanaken (Lanaken)
Aarden redoute uit 1746-1748, waarschijnlijk door de Franse troepen aangelegd in de slotfase van de Oostenrijkse successieoorlog. De oorspronkelijk 0,75 ha grote redoute is opgebouwd uit wallen, een gracht, bastions met rechte flanken en een middenplein. De constructie vormt een vierkant van ongeveer 90 op 90m.


ID: 955 | Bouwkundig element

Kasteel Daalbroek en hoeve

Daalbroekstraat 64-66 (Lanaken)
Hetkasteel is een alleenstaand herenhuis in vroege Maasstijl met barok-elementen, gelegen tussen het koetshuis, de jagerswoning en de hoeve.


ID: 971 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Groenplaats 2 (Lanaken)
Barokkerk, gelegen op de zuidzijde van de Groenplaats; de west- en zuidgevels zijn aan het oog onttrokken door huizenrijen respectievelijk gelegen Onder de Linden en Herestraat.


ID: 939 | Bouwkundig element

Hoeve

Heirbaan 99-101 (Lanaken)
Hoeve met boerenburgerhuis en inrijpoort aan straatzijde, met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 974 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Roomse Keizer

Herenstraat 1 (Lanaken)
Hotel uit 1710; breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met laat-classicistische gevelordonnantie uit eind 18de - begin 19de eeuw.


ID: 872 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.


ID: 924 | Bouwkundig element

Kasteel Kewith

Kewithstraat 57 (Lanaken)
Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht.


ID: 1023 | Bouwkundig element

Kloosterkerk minderbroedersklooster

Sint Pieter 36 (Lanaken)
In 1847 verlaten de norbertijnen het klooster en keren de minderbroeders er terug. Van het klooster blijft thans alleen de kloosterkerk in zijn oorspronkelijke staat bewaard.