Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2150 resultaten


ID: 9748 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Wijnhuizestraat 91 (Zottegem)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Hek tussen bakstenen pijlers en muur aan straatzijde.


ID: 43186 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Boswinning

Bosstraat 1 (Zoutleeuw)
Gesloten hoeve waarvan het woonhuis, een gedeelte van de stallen en het poortgebouw met duifhuis, opklimmen tot de 18de eeuw.


ID: 43136 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Markt 18-19 (Zoutleeuw)
Vroeger slechts één huis in traditionele bak- en zandsteenstijl. Twee verdiepingen afgedekt met een zadeldak; zijmuren voorzien van schouderstukken.


ID: 43174 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel

Hogenstraat (Zoutleeuw)
Erg bouwvallige kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een uitspringende absis en een beuk met leien klokkentorentje op de westgevel.


ID: 43196 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Kerkstraat 19 (Zoutleeuw)
Traditionele bak- en zandsteenbouw, oorspronkelijk één verdieping hoog met gebogen wolfsdak, uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 307086 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis en brouwerijgebouw

Vinnestraat 28 (Zoutleeuw)
Classicistische burgerwoning met voormalig brouwerijgebouw uit midden 18de eeuw, gelegen in een ruime, aangelegde parktuin, oorspronkelijk met omwalling aan noord- en oostzijde, en met lagere aanbouwen uit 1863.


ID: 58056 | Bouwkundig element

Hof ter Rye

Blankenbergse Dijk Noord 19 (Zuienkerke)
Historische hoeve met eerste vermelding in 1554. Aa,geduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve te bereiken via lange oprit bestaat uit losse bakstenen bestanddelen in een semigesloten opstelling. Oudste delen zijn de boerenwoning vooraan het erf en het parallelle schuurgedeelte met geïncorporeerde stallen van 1716. Boerenwoning met twee opkamertraveeën onder dezelfde nok en twee steunberen. Op de binnenkoer bevindt zich een grote, deels in natuursteen gemetselde mestvaalt.


ID: 58072 | Bouwkundig element

Groot Hof Mariemont

Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.


ID: 58088 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel

Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
De toekenning van het parochiaal statuut aan Zuienkerke dateert vermoedelijk uit de 10de eeuw. De huidige kerk onderging een algemene restauratie in 2000 en is omringd door een ommuurd kerkhof. Het verankerde bakstenen gebouw met leien bedaking heeft een driebeukig schip en westtoren. Het noordelijk zijkoor is 13de-eeuws, de westtoren laatromaans, de benedenkerk 13de-eeuws en er zijn sporen van 15de-eeuwse spitsboogvensters. Interieur met houten tongewelven en marmeren vloertegels. Mobilair voornamelijk in barok- en rococostijl.


ID: 58110 | Bouwkundig element

Hoeves De Stove en De Groote Stove

Nieuwe Steenweg 138-140 (Zuienkerke)
Beide hoeves al vermeld in 1690 als pachthoeves van het Brugse Sint-Janshospitaal. Grote hoeves met losse, witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken; boerenwoningen met opkamer; nummer 138 met omwalling. Huidige gebouwen in kern zeker 18de-eeuws, maar werden eind 20ste eeuw omgebouwd. Nummer 140 met gedateerd wagenhuis 1716 en de rosmolen die in 1856 op dit erf werd gebouwd is deels bewaard.