Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 35124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius en Gezellen met kerkhof

Nevelemarkt 1 (Deinze)
Oorspronkelijk romaanse kruiskerk van Doornikse steen met kern opklimmend tot de 12de of de 13de eeuw, doch reeds vroeger vermeld. Hallenkerk met driebeukig schip van drie traveeën, een transept van één travee met vierkante kruisingstoren, een vlak afgesloten koor van één travee met aangebouwde sacristieën, traptorentje in oksel van koor en noordelijke sacristie. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 35126 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nevelemarkt 5 (Deinze)
Oude kern van het huis met een nieuwe gevel, aangegeven door de zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Voorheen met bakstenen classicerende gevel met centraal fronton, op borstwering door middel van muurankers gedateerd 1747.


ID: 35276 | Bouwkundig element

Hoeve De Meren

Nevelestraat 38 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard; ten noorden woonhuis daterend van 1760-97 en ten westen grote dwarsschuur van 1740 en stallen. Erf afgesloten door gracht en haag aan straatkant; ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers.


ID: 35503 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oostergemstraat 6 (Deinze)
Boerenarbeidershuis, naar verluidt voorheen café (voor 1924), gelegen aan de straat op de hoek met een zijwegje; eertijds, thans afgezaagde balkzool met jaartal 1737. Nagenoeg blinde straatgevels.


ID: 35438 | Bouwkundig element

Hof ten Doornbroek

Overpoeke 1 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in L-vorm; ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Oude boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen 19de-eeuwse dwarsschuur onder pannendak, aangebouwde overdekte mestvaalt.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 38141 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Wallen

Polderweg 13 (Deinze)
Eén van de drie belangrijke heerlijkheden die het "Heerschip van Gottem" uitmaakten. Volgens het landboek van 1712: "een hof, mote ende meersch van 't goet te Walle" eigendom van de heer Spoelberch. Vlakbij de oude Leie, geïsoleerde hoeve met behouden 1743 gedateerde stallen en nieuw woonhuis van 1943.


ID: 38085 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pontstraat 162 (Deinze)
Goed bewaarde hoeve met losstaande bestanddelen, voorheen gelegen binnen dezelfde rechthoekige omgrachting als nummer 160. Achterin gelegen woonhuis ten noorden en schuur ten oosten van het met gras begroeid erf met oude boomgaard. Op een terp gelegen woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 38086 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spletestraat 11 (Deinze)
Voorheen vierkant omgracht "speelgoed" van de heer Bogaert waarnaar de straat vroeger "Bogaert Dreve" genoemd werd. Thans hoeve met achterin gelegen woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 35402 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

Stationsstraat 2 (Deinze)
Pittoresk hoevetje uit 1738 met boerenwoning met voor- en achtertuintje afgesloten met ijzeren hek. Korfboogdeurtje gevat in uitspringende bakstenen omlijsting, blauwgeschilderd met witte voegen en rood-wit voor het gebogen kroonlijstje, het niskapelletje erboven heeft een gelijkaardige omlijsting.