Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 200193 | Bouwkundig element

Watermolen en molenaarswoning

Lutzestraat 53 (Geetbets)
Betreft een middenslagmolen in een gaaf bewaard en gerenoveerd vroeg 18de-eeuws gebouw in traditionele regionale stijl.


ID: 307105 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Borgt

Persoonstraat 52 (Geetbets)
U-vormige hoeve, qua oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 13de eeuw met een statig 18de-eeuws woonhuis in Maaslandse stijl. De oorspronkelijke hoeve bestond uit afzonderlijke volumes rond een binnenhof maar groeide in de loop van de 18de en het begin van de 19de eeuw uit tot een gesloten hoeve. Door het slopen van de noordwestvleugel in de jaren 1980 kreeg de hoeve opnieuw een U-vormig grondplan: de zuidoostvleugel omvat het woonhuis, de toegang tot het erf, een stal en een bergruimte; de zuidwestvleugel bestaat heden uit een moderne schuur en de noordoostvleugel omvat de stallen. Verder ten noordoosten ligt een L-vormige voormalige varkensstal.


ID: 41830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ambrosiusparochie met tuin

Persoonstraat 55-56 (Geetbets)
Pastorie met aanhorigheden gebouwd omstreeks 1630, classicistisch verbouwd tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw, gelegen in een door een ringgracht omgeven tuin van 70 are; een gedeelte (16 are) van de tuin werd rond 1820 als 'Engels hof' omschreven.


ID: 21626 | Bouwkundig element

Kasteel van Bokrijk

Bokrijklaan 6-8, Craenevenne 131 (Genk)
Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum.


ID: 18803 | Bouwkundig element

Stadswoning

Abrahamstraat 5 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën, opgevat als een beschilderde bak- en zandsteenbouw. Oorspronkelijk ensemble met rechts aanpalende pand volgens bouwaanvraag van 1730.


ID: 18804 | Bouwkundig element

Stadswoning

Abrahamstraat 7 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën onder een zeer steil zadeldak met aangebouwd pseudomansardedak aan de voorgevelzijde. Oorspronkelijk een ensemble met het pand links ervan volgens een bouwaanvraag van 1730. Toen opgevat als een drie traveeën brede gevel met rechts ervan doorgang. In 1923-24 voorzien van een aangepaste gevelcementering met neo-Lodewijk XVI-decoratie en getoogde vensters. De lage doorgang rechts, gedeeltelijk onder het huidige straatniveau, werd overbouwd en bij de gevel ingelast.


ID: 18821 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.


ID: 18203 | Bouwkundig element

Standbeelden

Ambroise Verschaffeltdreef, Familie Van Rysselberghedreef, Gustaaf Den Duitsdreef, Jacques de Lalaingdreef (Gent)
Enkele standbeelden verfraaien het Citadelpark, onder meer: het monument Van de Velde of zogenaamd Moorke op een rotsblok boven de kleine vijver, naar ontwerp van L. Mast met medaillon van A. Heins; de vergulde leeuw van het Pakhuis, op een kunstmatige heuvel boven de grote vijver, van 1732, gesculpteerd door Jacobus Vander Cruysen; de groep Leie en Schelde, bronzen beelden in de grote vijver naar ontwerp van Jacques de Lalaing, van 1913; het monument Emile Claus, bronzen beeld van de schilder naar ontwerp van Yvonne Serruys van 1926.


ID: 25120 | Bouwkundig element

Hotel Piers de Raveschoot

Baaisteeg 5, Koningstraat 12 (Gent)
Herenhuis op U-vormige plattegrond, geboortehuis van Alfred Piers de Raveschoot burgemeester van Gent van 1819 tot 1825, later in gebruik als schoolgebouwen. Noordwestvleugel met voorgevel van oorspronkelijk negen, nu elf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1742, opgetrokken in Lodewijk XIV-stijl. Noordoostelijke vleugel haaks op voorgevel met tuingevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder zadeldak, uit de 17de eeuw; hoogstwaarschijnlijk nog oudere kern onder meer zichtbaar aan zijgevel in de Baaisteeg. Zuidoostelijke vleugel of voormalige stallen van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, mogelijk uit midden 18de eeuw met verankerde bakstenen achtergevel in Baaisteeg.