Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 26910 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 19671 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Lievenspoortstraat 16-20 (Gent)
Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met mansardedak, uit eerste kwart 18de eeuw. Volgens archiefstukken aanvankelijk een lijstgevel van twee bouwlagen met centraal dakvenster voorzien van op voluten eindigende vleugelstukken en driehoekige frontonbekroning, verhoogd met een derde bouwlaag in 1863.


ID: 18820 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stephanusparochie

Sint-Margrietstraat 11 (Gent)
Voormalig spreekhuis van het Augustijnenklooster, thans pastorie van de Sint-Stephanusparochie. Imposante pilastergevel in barokstijl met classicistische inslag, volgens archiefstukken in 1719 opgetrokken na sloping van een aantal vervallen kloosterpanden.


ID: 19724 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Sint-Margrietstraat 27-29 (Gent)
Twee gelijke enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, met zadeldak, waarschijnlijk van circa 1700.


ID: 19717 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Margrietstraat 9 (Gent)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak met twee onversierde oeils-de-boeuf boven de zijtraveeën. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op plint van Lediaanse steen, volgens archiefstukken van 1734, licht aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Achtergevel in rococostijl: lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen en geflankeerd door naar voren uitspringende zijgevels van één travee.


ID: 21171 | Bouwkundig element

Klooster en rustoord voor dames van de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis - apostolinnen

Sint-Pietersnieuwstraat 115 (Gent)
Herenhuis op de hoek van de Sint-Pietersnieuwstraat en het Sint-Pietersplein, bekend staande als de voormalige woning van de Oostenrijkse generaal de Murray, heden deel uitmakend van een lijstgevel van drie bouwlagen en achttien traveeën, waarschijnlijk resulterend van een verbouwing en verhoging van twee of drie woningen uit de 18de eeuw. Neogotische kapel, volgens een gedenksteen naast de ingang daterend van 1868.


ID: 21151 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 21 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken voorheen gedateerd 1714 en met centraal dakvenster boven de tweede bouwlaag, in 1861 aangepast tot een lijstgevel van drie bouwlagen.


ID: 19738 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Salvatorstraat 101 (Gent)
Heden breedhuis met lijstgevel van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak. Sober bepleisterde voorgevel van 1846 doch oudere kern volgens archiefstukken van 1715.


ID: 25884 | Bouwkundig element

Huis De Waterzooi

Sint-Veerleplein 2 (Gent)
Diephuis met vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Traditionele bak- en zandsteenbouw, klokgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1737, zie zelfde jaartal in het fries.


ID: 19799 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sleepstraat 131 (Gent)
Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Volgens archiefstukken werd de voorgevel vernieuwd in 1729, zie gevelsteen. Heden ontpleisterde, verankerde bakstenen trapgevel met 8 treden + topstuk.