Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 78896 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Krinkeldijk 1 (Damme)
Eén van de bekendste en in de literatuur meest afgebeelde hoeves uit de streek rond Damme. De gaaf bewaarde 18de-eeuwse hoevegebouwen vormen een uiterst pittoresk ensemble in een uniek polderlandschap gevormd door de dijk en de vlakke polderweiden. De naam van de hoeve staat in relatie tot het "Westhof", en wijst de ligging van beide hoeves aan ten opzichte van het Kasteel van Oostkerke. Het Oosthof was in de feodale tijd eigendom van de Heren van Lembeke, die hun kasteel hadden in Monnikerede aan het Zwin, te situeren vlakbij de hoeve.


ID: 78899 | Archeologisch geheel

Redoute van Mikhem

Mikhemstraat 4 (Damme)
De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide-arealen. In de parochierekening van Oostkerke van 1742 wordt een oppervlakte van 2 gemet 25 roeden (0, 89 ha) opgegeven. Dwars door het fort liep van west naar oost "de halve verdonkerden Doestweg". Op de kaart van de 19de eeuw wordt de vierkante gracht door een bomenrij afgeboord.


ID: 78905 | Archeologisch / Landschappelijk element

Redoute Verbrande Fort

Romboutswervedijk (Damme)
Het "Verbrande Fort", een redoute die tijdens de Spaanse Successieoorlog werd aangelegd, in de tweede helft van 1703. Voor de aanleg van het fort diende de weg op de Romboutswervedijk verlegd en vervangen te worden door de "Nieuwe Wegh". De redoute was aangelegd ten westen van de dijk op de plaats waar een hevel onder de dijk stak, die toeliet het gebied ten westen van de dijk en ten noorden van de Zoete Vaart te inunderen. De naam van het fort naar de houten uitkijktoren binnen het fort die door brand vernield werd.


ID: 78784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlienderhaag 11 (Damme)
Historische hoeve met losse bestanddelen rond een rechthoekig onverhard erf, deels beboomd en met moestuin. De hoeve is gelegen ten oosten langs de Landsdijk, naast de polderwaterloop "Zevengemete". Woonhuis ten noorden van het erf; de stal ten oosten in het verlengde van de woning, de schuur ten zuiden tegenover het huis. Begin-18de-eeuws boerenhuis van één opkamertravee + vier traveeën, onder pannen zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 78921 | Archeologisch geheel

Fort van Damme

Vriezeganzenstraat (Damme)
Gelegen op de zuidelijke hoek van de straat met de Damse Vaart. Redoute van het op Koolkerke gelegen Fort van Beieren, samen gerealiseerd in 1705. Het fort verloor zijn betekenis na afloop van de Oostenrijkse Successieoorlog, maar bleef goed bewaard tot het einde van de 18de eeuw.


ID: 54585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens met kerkhof

Vlissegemstraat (De Haan)
De huidige driebeukige hallenkerk met achtzijdige westtoren gaat terug op een 13de-eeuws kerkgebouw. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met ingebouwde vierkante westtoren (oorspronkelijk vieringtoren), een schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door de sacristie en stookplaats. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak op klossen. De kerk ligt te midden van het ommuurde kerkhof met graftekens.


ID: 38526 | Bouwkundig element

Hoeve

Pont-Noord 2 (De Pinte)
Deels omgrachte hoeve met woonhuis ten noorden en stallen ten zuiden op een met gras begroeid erf. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, gedateerd 1720.


ID: 35557 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Bredeweg 35 (Deinze)
18de-eeuwse woning met smidse. Sedert het derde kwart van de 17de eeuw bekend als "hoveken" met Hendrik Dhondt als eerst gekende smid. In het eerste kwart van de 18de eeuw door één van zijn opvolgers Andries De Mulder vervangen door een nieuw huis. Volgens jaartal in smeedijzeren waaier werd het huis in 1785 vernieuwd of aangepast.


ID: 38095 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij

du Boisdreef 1-2 (Deinze)
Voormalige landbouwstokerij, begin 19de eeuw eigendom van baron du Bois, van het kasteel van Ooidonk, en later van graaf t' Kint de Roodenbeke die de stokerij stopzette in 1868.


ID: 38282 | Bouwkundig element

't Goed ter Biest

Heerdweg 53 (Deinze)
Voorheen volledig omgrachte hoeve waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot midden 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder overstekend zadeldak, minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Links aanleunende vroegere stal onder lager zadeldak. Bakstenen stallen onder zadeldak; dwarsschuur onder zadeldak met centrale inrijpoort, uit de 19de eeuw; boomgaard en vijver.