Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 47000 | Bouwkundig element

Graanwindmolen en molenhuizen

Molenstraat 36-37 (Grobbendonk)
De Molen van Bouwel is een vroeg 18de-eeuwse korenwindmolen van het type houten standaardmolen met gesloten voet, die in 1925 op de huidige locatie werd geplaatst ter vervanging van een vernielde standaardmolen. Op de site staan ook nog een molenhuis en molenhoeve.


ID: 8856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Maria van Bijstand met linden

Houtmarkt (Haaltert)
Door linden beschaduwde, kapel aan de ingang van het ommuurde kerkhof. Laatbarok getint gebouw met zekere classicistische inslag, met twee traveeën en een driezijdige sluiting, Jaartal 1703 in een zandstenen cartouche.


ID: 8862 | Bouwkundig element

Dorpswoning met brouwerij

Molenstraat 56 (Haaltert)
Enkelhuis met klein voortuintje van vijf traveeën en één verdieping onder een mansardedak (kunstleien) met vijf dakvensters.


ID: 21791 | Bouwkundig element

Kluis van Reynrode en kapel

Oude Leuvensebaan 2 (Halen)
oor het eerst vermeld in 1087 als Renrode, bezit van de abdij van Sint-Truiden. In zijn huidige vorm een rechthoekig complex met gebouwen gegroepeerd rondom een binnenkoer, en aan de zuidzijde verbonden met de kapel.


ID: 39470 | Bouwkundig element

Mouterij Van Roye

Meiboom 16, 20 (Halle)
Op de kavel tussen de Meiboom-, Stokerij-, Vandeneeckhoudtstraat en De Maeghtlaan is een mouterij ingeplant met verschillende bakstenen gebouwen, opgesteld rondom de binnenplaats. Vrij zware volumes en meer rijzige, eerder speelse torens.


ID: 85274 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Broekstraat 96 (Hamme)
Diep achterin gelegen vrijstaande tweegezinswoning van één bouwlaag. Langgerekte baksteenbouw van zeven traveeën, met de voorgevel naar de straat en het zuiden gerichte voorgevel, deels opklimmend tot begin 18de eeuw.


ID: 85456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefkapel met linden

Moortelstraat (Hamme)
De barokke Sint-Jozefkapel van 1709 is een materiële getuigenis van de oude verspreide traditie tot oprichting van een kleine bidplaats op initiatief van particulieren ingevolge een wens of gelofte en van het volkse gebruik om bij bezoek van dergelijke bidplaats om bijstand te verzoeken. Vier lindebomen markeren de kapel.


ID: 205058 | Bouwkundig element

Hoekpand De Gouden Boom

Gentsestraat 2 (Harelbeke)
Imposant, in kern vroeg 18de-eeuws hoekpand, zogenaamd "De Gouden Boom" naar de hier gelegen voormalige herberg. Beschermd monument bij K.B. van 05/09/1977. Thans deels in gebruik als restaurant.


ID: 205416 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazenstraat 5 (Harelbeke)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen uit de 18de (stallingen) en de 20ste eeuw (woning). Boerenhuis en stallen gelegen aan weerszijden van het verharde erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Kleinschalig boerenhuis van 1908 aan de zuidzijde van het erf; drie traveeën met opkamertravee rechts.


ID: 205440 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Klein-Harelbekestraat 26 (Harelbeke)
Dieper gelegen 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen zoals een bewaard boerenhuis en dwarsschuur doch met een nieuwbouwvilla op de plaats van de voormalige stallingen.