6632 resultaten
ID: 135205 | Landschappelijk geheel
Aalst, Hofstade (Aalst), Erpe (Erpe-Mere), Lede (Lede)
Het door de Molenbeek doorsneden gebied Honegem - Solegem omvat een grote verscheidenheid aan landschapselementen met een grote floristische verscheidenheid tot gevolg. Het landschap wordt gekenmerkt door een afwisseling van graslanden, akkers en bossen. Het veen in de Honegemdepressie werd als turf gewonnen. Aan de rand van het gebied komen enkele hoeven en een watermolen voor.
ID: 373 | Bouwkundig element
Alfons De Cockstraat (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.
ID: 376 | Bouwkundig element
Alfons De Cockstraat 61 (Aalst)
Boerenhuisje met kleine voortuin gelegen in een bocht van de straat. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën van verschillende breedte onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op straat), door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1765.
ID: 375 | Bouwkundig element
Alfons De Cockstraat 8 (Aalst)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een trechtervormig, deels gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort aan de straatzijde (ten westen).
ID: 377 | Bouwkundig element
Alfons De Cockstraat 81 (Aalst)
Voormalige gesloten hoeve waarvan enkel het woonhuis, het aanpalend en het haaks op de straat ingeplant dienstgebouw bewaard zijn gebleven.
ID: 301021 | Bouwkundig element
Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.
ID: 92243 | Bouwkundig element
Baardegem-Dorp (Aalst)
Het orgel was afkomstig van het in 1797 opgeheven klooster van Nazareth in Edingen/Enghien, en werd in 1805 in Baardegem geplaatst. Het werd in 1827 alhier grondig gerenoveerd door J.E. Smets.
ID: 314 | Bouwkundig element
Baardegem-Dorp 42 (Aalst)
Semi-gesloten hoeve die een imposant volume vormt gelegen aan het kerkplein (19de eeuw). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken met bepleisterde en witbeschilderde gevels op gepikte plinten, gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseide binnenplaats.
ID: 308 | Bouwkundig element
Baardegem-Dorp 43A (Aalst)
Laatromaans kerkje met vermenging van vroeggotische en barokke elementen, opgetrokken in het tweede kwart van de 13de eeuw voor de nieuwe zelfstandige parochie en centraal gelegen op de dorpsplaats midden een beboomd vernauwd kerkhof met slordig verspreide grafstenen uit de 17de tot de 19de eeuw. Het vroegromaanse zaalkerkje werd omgebouwd tot het huidige koor en in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid.
ID: 316 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baardegem-Dorp 48 (Aalst)
De pastorie werd in 1768-1770 opgericht en is omgeven door een voortuin en een achterliggende tuin in landschappelijke stijl. De pastorie is een dubbelhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën onder een gebogen zadeldak. De bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint wordt bekroond door een gepleisterde daklijst.