6632 resultaten
ID: 16276 | Bouwkundig element
Noordhoekstraat (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom onverhard erf; gelegen midden weilanden, ten zuiden van spoorweglijn Veurne-Adinkerke.
ID: 16278 | Bouwkundig element
Ringslotstraat 1 (De Panne)
Voormalig boerenhuis, thans wagenhuis behorende tot recent woonhuis, zogenaamd "De Woestijn", gelegen vlak achter Domein Cabourg, ten noorden van de Ringsloot en bereikbaar via bakstenen bruggetje.
ID: 16281 | Bouwkundig element
Smekaertstraat 32 (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een verhard erf gelegen, midden met populieren omzoomde weilanden, ten noorden van kanaal Duinkerke-Veurne.
ID: 86302 | Bouwkundig element
Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".
ID: 86352 | Bouwkundig element
Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.
ID: 86424 | Bouwkundig element
Pontstraat 30-32 (Deerlijk)
Voormalige pastorie, heden tweewoonst, opgetrokken in 1755. Op het landboek van 1747 vermeld als "pastorie" en weergegeven als L-vormig volume binnen vierkante omwalling en toegankelijk via houten brugje. Op de Atlas der Buurtwegen vermeld als "Presbytère", een rechthoekig volume gelegen binnen een vierkante omwalling vermoedelijk met poortgebouw.
ID: 86430 | Bouwkundig element
René De Clercqstraat 8 (Deerlijk)
Geboortehuis van dichter René Declercq (1877-1932). Heden museum René Declercq. René Declercq werd in 1877 geboren als jongste kind van het gezin Declercq. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent en promoveerde tot doctor.
ID: 86484 | Bouwkundig element
Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
ID: 35418 | Bouwkundig element
Adolf Lootensstraat 60 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom begraasd erf, gelegen in de straatbocht. Boerenhuis, ten zuidwesten, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Witgekalkte gevel op gepikte plint.
ID: 35420 | Bouwkundig element
Alsemweg 12 (Deinze)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met losse bestanddelen rondom boomgaard, gelegen aan dezelfde aardeweg als nummer 11. Ten noorden van de hoeve, verscheidene plassen. Afgesloten met meidoornhaag en ijzeren hek aan dito pijlers. Ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Groot bakhuis van het samengestelde type. Ruime dwarsschuur met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak.