Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6624 resultaten


ID: 34682 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 243 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard, uit de 18de eeuw. Volgens bewoners vroeger omgracht. Ten noorden gelegen boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kern uit het tweede kwart van de 18de eeuw, naar rechts uitgebreid in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 34674 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oostmolenstraat 273 (Aalter)
Langgestrekte hoeve ten zuidwesten van het begraasde erf met boomgaard, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Van de straat gescheiden door gracht. Gesmeed ijzeren hek (jaren 1930) tussen bakstenen pijlers, rechts met getralied niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 33370 | Bouwkundig element

Pietendriesmolen

Pietendries 3 (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


ID: 35013 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Lambertusparochie met tuin

Poekedorpstraat 16 (Aalter)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De oude pastorie die zou dateren van circa 1779 werd in 1967 naar ontwerp van A. Cocquyt volledig vernieuwd. Achter de pastorie ligt een grote, beboomde siertuin.


ID: 35016 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Poekedorpstraat 26 (Aalter)
Woonhuis met voormalige brouwerij; opklimmend tot circa 1800. Onderkelderd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met keldergaten. Links aanleunend gebouwtje van één bouwlaag.


ID: 34977 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Poekestraat 31 (Aalter)
Naar verluidt voorheen tweegezinswoning. Boerenhuis met ervoor boomgaard. Grijsgeschilderde gevel van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweeede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw.


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 34704 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Schuurlo

Schuurlo 13 (Aalter)
Hoeve van het Goed Schuurlo, later kasteelhoeve en gelegen in de rechthoekige omwalling van het goed; minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuidoosten, houten schuur onder pannendak en ten zuidwesten, gewitte stallen onder pannendak.


ID: 34717 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 41-43 (Aalter)
Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl. De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.


ID: 34718 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 45 (Aalter)
Dit herenhuis werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts in 1774 met typerende gevelordonnantie en bewaard interieur. Het alleenstaande herenhuis is gelegen in een tuin verfraaid met een magnolia en een oude hulst en aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk en een hek tussen bakstenen pijlers. De beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand is zeven traveeën breed en omvat twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met klokkenstoel.