6633 resultaten
ID: 35927 | Bouwkundig element
Puntweg 20 (Destelbergen)
Grote voormalige hoeve met losse bestanddelen, gesitueerd bij de linker Schelde-oever en naast de oude Scheldearm van Melle-ham. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder een hoog zadeldak, voorzien van een klokkenstoel, naar verluidt daterend van circa 1790. Op het voorerf: twee lange bakstenen bedrijfsvleugels met gewitte gevels, onder zadeldaken, vermoedelijk uit de 19de eeuw.
ID: 35941 | Bouwkundig element
Steenakkerstraat 25 (Destelbergen)
Vroeger een geheel vormend met nummer 27, samen omringd door een enkelvoudige rechthoekige omgrachting en afhangend van het Goed ten Durpe. Waarschijnlijk site van de in het vierde kwart van de 18de eeuw bij het goed horende stokerij. Heden een hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder overstekend zadeldak.
ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.
ID: 35977 | Bouwkundig element
Wellingstraat 92-94 (Destelbergen)
Twee lage, aaneengebouwde boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en ieder drie traveeën, onder zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1800.
ID: 21507 | Bouwkundig element
Grendelbaan 32 (Diepenbeek)
Belangrijke gesloten hoeve, gelegen aan de kruising van de Grendelbaan met de recente Verbindingslaan. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met bakstenen stoel, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm.
ID: 83670 | Bouwkundig element
Marktplein (Diepenbeek)
De huidige, classicistische kerk met gotische toren vervangt een romaans gebouw uit het midden van de 11de eeuw. De plattegrond beschrijft een westelijke toren met aangebouwde noord- en zuidportalen, een driebeukig schip, een transept en een koor met een rechte travee, halfronde sluiting en twee aanleunende sacrsitieën.
ID: 21599 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Merlemontstraat 1 (Diepenbeek)
Het Hof, gelegen nabij de Merelberg bestond reeds ten tijde der eerste vrijheren. Hoeve met losstaande bestanddelen, met huidig uitzicht uit de 18de-begin 19de eeuw, doch met oudere kern. Gelegen aan het doodlopend einde van de Merlemontstraat met een relict van de oorspronkelijke omgrachting. De hoeve heeft een moestuin en enkele hoogstamfruitbomen en is omgeven door loofbossen, populierenaanplantingen, weilanden en bomenrijen.
ID: 21595 | Bouwkundig element
Ter Herkenstraat 2 (Diepenbeek)
Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf.
ID: 41677 | Bouwkundig element
Allerheiligenberg 17 (Diest)
Bakstenen dwarshuis met twee verdiepingen, en zadeldak met wolfseinde, voorzien van een met arduin verlevendigde voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo-Ham)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.