Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 83654 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kartuizerlaan 57-59 (Gent)
Oorspronkelijk dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met mansardedak en twee zijaandaken, uit midden 18de eeuw. Heden twee gekoppelde enkelhuizen met sober bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rococo-inslag.


ID: 26610 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Mariakerke

Kasteeldreef 2-6 (Gent)
Het kasteeldomein is een omwald boomrijk domein met waterkasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ontworpen als een massief gebouw van bak- en hardsteen naar ontwerp van Joseph Schadde, gedateerd 1892. Kasteelhoeve, hoveniershuis en paardenstallen in gelijkaardige stijl doch reeds daterend van 1879. Verderop in het park, een vierkant tuinpaviljoen, een overblijfsel van een 16de- of 17de-eeuwse toren. Naast de moestuin 18de-eeuws theehuisje met oudere kern, daterend van circa 1750.


ID: 19215 | Bouwkundig element

Café de la Trompette

Keizer Leopoldstraat 3 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit vierde kwart 18de eeuw.


ID: 20574 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ketelpoort 4 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het midden van de 18e eeuw. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met twee hoger oplopende middentraveeën, uitgewerkt als klokgevel.


ID: 20575 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1754

Ketelpoort 5, 5A (Gent)
Heden alleenstaand herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, op de voorgevel gedateerd: Anno 1754. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met twee hoger opgetrokken, door hoekblokken afgelijnde middentravee onder bekronend driehoekig fronton.


ID: 20586 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Ketelvest 39, 53 (Gent)
Burgerhuizen met een bepleisterde lijstgevel van vijf en zes traveeën, daterend van 1782, oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing. In de plint van nummer 39 bevindt zich een oude grenssteen vermeldend "St P G". Nummer 53 met U-vormig uitgebouwde achtergevel met houten erker van 1860 naar een ontwerp van architect B. Lion.


ID: 26871 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, 46B (Gent)
Het neoclassicistisch kasteel, een gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale voor- en achteruitbouw en rechts aanleunende achthoekige toren en erker, werd gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, en wordt omgeven door een prachtig park met exotische bomen en serpentijnvijver, toegankelijk via een arduinen brug en ijzeren hek, geflankeerd door vierkante hekpijlers met siervazen en is door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Achteraan in het park, tuinpaviljoen in rococostijl.


ID: 25079 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kleine Vismarkt 1 (Gent)
Aan brug over de Leie palend hoekhuis van drie bouwlagen onder mansardedak, met drie traveeën brede voorgevel, opgetrokken in Lodewijk XV-stijl volgens een bouwaanvraag van 1753. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel begrensd door verankerde en geblokte hoekbanden en bekroond met driehoekig fronton. Zijgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


ID: 25080 | Bouwkundig element

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


ID: 19347 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koepoortkaai 9-10 (Gent)
Twee, gekoppelde enkelhuizen van drie bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën, met flauw hellend zadeldak, volgens archiefstukken oorspronkelijk een dubbelhuis van 1774 met een driehoekig fronton boven het uitspringende middenrisaliet; derde bouwlaag toegevoegd in eerste helft 20ste eeuw.